— donderdag 12 november 2015, 11:56 | 0 reacties, praat mee

EHRM veroordeelt oneerlijk proces Azerbeidzjaanse journalist

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Azerbeidzjan veroordeeld voor de arrestatie van journalist Sakit Salim oglu Zahidov, die in 2006 werd vastgezet vanwege drugsbezit. Zahidov heeft die aanklacht altijd ontkend. De behandeling van zijn zaak liet veel te wensen over, aldus het Hof. Laatste wijziging: 12 november 2015, 11:58

Zahidov werd opgepakt toen hij een café in Bakoe verliet. Toen hij werd gefouilleerd vond de politie ruim 9 gram heroïne zijn jaszak. Zahidov heeft altijd volgehouden dat die drugs bij hem geplant zijn. De aanklacht wegens drugsbezit werd zonder advocaat opgesteld.

De rechtbank veroordeelde Zahidov in oktober 2006 puur op basis van de aangetroffen drugs en een medisch rapport dat zou bewijzen dat hij zich “gezien zijn uiterlijk” in de eerste stadia van drugsverslaving bevond. Zahidov kreeg drie jaar cel opgelegd. Een beroep volgde in december, maar werd verworpen.

Een gang naar het Hooggerechtshof was eveneens onsuccesvol. Geen van de rechtbanken keek naar de wijze waarop het fysieke bewijs tegen Zahidov was verkregen. Een video-opname van het lichamelijk onderzoek werd niet bekeken. Zahidov kwam in 2009 vrij onder een speciale amnestiewet.

Het EHRM stelt dat zowel artikel 6 (een eerlijk proces) als artikel 41 (genoegdoening) van het Europees Verdrag voor de rechten van de mensen en de fundamentele vrijheden (EVRM) zijn geschonden. De rechters noemen de wijze waarop het bewijs is verkregen twijfelachtig en hekelen het feit dat Zahidov het bewijs zelf niet aan de kaak mocht stellen.

Het gebrek aan een advocaat of andere bijstand tijdens zijn arrestatie werd door de diverse Azerbeidszjaanse rechtbanken genegeerd. Het betekent een duidelijk oneerlijk proces, aldus het Hof. Onder artikel 41 is Azerbeidzjan veroordeeld tot het betalen van ruim 12 duizend euro aan schadevergoeding.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.