Naeweb

— vrijdag 14 augustus 2009, 11:49

Oranjes: foto’s belastend

UPDATE Tijdens het kort geding tegen persbureau Associated Press (AP) omtrent de plaatsing van vakantiefoto's, heeft de landsadvocaat van de Oranjes een verklaring voorgelezen namens kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. "Mijn vrouw en ik ervaren dergelijke foto's als zeer belastend voor ons gezinsleven. Het levert een onaanvaardbare druk op voor onze kinderen." De prins stelde in de verklaring dat hijzelf in het verleden in zijn jeugd ook een zekere mate van privacy genoot. Daardoor kan hij nu beter zijn officiële taken vervullen. De landsadvocaat zei in het algemeen dat de kroonprins wil dat zijn kinderen, ook buiten de hoge paleismuren, een vorm van een privéleven kunnen hebben. Als dit soort vakantiekiekjes wordt toegestaan, is het hek van de dam en reist straks een horde fotografen mee tijdens de vakanties, vreest Henk Jan Boukema. Laatste wijziging: 18 augustus 2009, 11:02

Naar aanleiding van deze rechtszaak heeft dagblad Trouw eens rondgekeken hoe andere Europese vorstenhuizen omgaan met de media. Zo bestaat tussen het Spaanse koningshuis en de pers geen overeenkomst over de publicatie van foto’s van de koninklijke familie. Wel is de publiciteit rond de koninklijke familie erg strak georganiseerd.

De Deense pers heeft een gentlemen’s agreement met het koninklijk huis. De pers wordt royaal uitgenodigd om foto’s te maken en daarna moet het afgelopen zijn.

In Noorwegen is de relatie tussen vorstenhuis en pers minder ontspannen. Kroonprins Haakon en zijn zus Märtha Louise zijn geen grote fan van de pers. In 2004 wilde Haakon afspraken maken over foto’s van privémomenten, maar ze werden het niet eens. Nu volgen ze de Noorse wet, die bepaalt dat privéfoto’s niet mogen en openbare wel.

In Zweden zijn een paar aanvaringen geweest, omdat vooral de prinsessen achtervolgd werden door fotografen. Privékiekjes zul je er niet snel in kwaliteitskranten aantreffen, maar er is veel belangstelling voor staatsbezoeken, reizen en verjaardagen.

Het Belgische koningshuis lijkt meer ontspannen om te gaan met de pers dan het Nederlandse. De koning en zijn familie hanteren geen geschreven mediacode, zoals in Nederland. Woordvoerder van het Belgische Koningshuis Pierre-Emmanuel de Bauw: “Wij werken met beroepsjournalisten die hun eigen beroepscodes respecteren. Doen ze dat niet, dan is er de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de Raad voor Journalistiek.”

Bekijk meer van

RVD
de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.