— woensdag 2 maart 2022, 11:46 | 0 reacties, praat mee

EFJ wil aanpassingen in Europese concept-richtlijn voor collectief onderhandelen freelancers

© EPA / Olivier Hoslet

De European Federation of Journalists (EFJ) wil dat de Europese Commissie (EC) maatregelen treft die collectief onderhandelen voor freelancers mogelijk maakt. Om tot die bindende maatregelen te komen, moet de EC enkele passages verbeteren in een richtlijn waaraan het nu werkt.

De Europese Commissie bracht in december een voorlopige versie van een richtlijn naar buiten, die zulk collectief onderhandelen voor freelancers mogelijk maakt. Het voeren van zulke onderhandelen is vanwege Europese mededingingsregels nu nog lastig, al wordt het in Nederland sinds enige tijd gedoogd door de Autoriteit Consument & Markt.

De zogeheten Richtsnoeren betreffende de toepassing van het mededingingsrecht van de EU op collectieve overeenkomsten inzake de arbeidsvoorwaarden van zelfstandigen zonder personeel moeten ervoor zorgen dat mededingingswetgeving een verbetering van de werkvoorwaarden van freelancers niet in de weg staat.

Hoewel de EFJ het opstellen van de richtlijn (hier in .pdf-formaat te downloaden) toejuicht, ziet de organisatie diverse verbeterpunten. De belangrijkste heeft betrekking op paragraaf 25 van de richtlijn. Die stelt dat een freelancer economisch afhankelijk is van zijn opdrachtgever, als hij bij die opdrachtgever minstens 50 procent van zijn jaarlijkse inkomen vergaart. De EFJ ziet die grens als niet-realistisch en wil dat hij wordt geschrapt.

De organisatie heeft verder kritiek op paragraaf 35. Die stelt dat de Europese Commissie afzijdig blijft bij collectieve overeenkomsten tussen zzp’ers en opdrachtgevers wanneer er sprake is van een duidelijk onevenwicht in onderhandelingsmacht. Van dat onevenwicht is onder andere sprake als freelancers collectieve overeenkomsten sluiten met één of meerdere tegenpartijen die de hele sector of bedrijfstak vertegenwoordigen.

Daarnaast is er sprake van onevenwicht als zzp’ers collectief overeenkomsten sluiten met een tegenpartij met een totale jaarlijkse omzet van minstens 2 miljoen euro of bij partijen met tien of meer werknemers. Dat laatste veroorzaakt volgens EFJ problematisch verschil in behandeling van freelancers: “Slechte werkomstandigheden zijn slechte werkomstandigheden. Het moet daarbij niet uitmaken of het bedrijf waar je voor werkt die grenzen haalt of niet.”

De organisatie benadrukt daarnaast dat mediaconcentratie als probleem niet nieuw is. Met name in de regio is er vaak maar één media-organisatie waar freelancers voor kunnen werken. De volledige (Engelstalige) reactie van de EFJ op de concept-richtlijn van de Europese Commissie lees je hier.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.