word studentlid

— dinsdag 19 september 2017, 11:31 | 0 reacties, praat mee

EFF hekelt invoer digitaal rechtenbeheer in browsers

EFF hekelt invoer digitaal rechtenbeheer in browsers

De invloedrijke Amerikaanse digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) staakt de samenwerking met World Wide Web Consortium (W3C), de organisatie die de technische standaarden van het wereldwijde web bepaalt. De EFF zegt niet achter beleid te kunnen staan om digitaal rechtenbeheer vast onderdeel van deze internet-infrastructuur te maken. Laatste wijziging: 19 september 2017, 11:51

Struikelblok zijn de voorgestelde zogeheten Encrypted Media Extensions (EME), die toegang tot bepaalde informatie ontoegankelijk kunnen maken, als de eigenaar daar voor kiest. “Het draagt controle van fundamentele aspecten van de browser over aan derden”, klaagt de EFF.

In een open brief, waarin het haar besluit tot vertrek toelicht, stelt de organisatie dat het invoeren van EME als standaard onderdeel van de browser de fundamentele verandering inhoudt. “De autoriteit van de W3C verlegt de grens hoe acceptabel digitaal rechtenbeheer is: niet langer een optionele techniek versus een excuus om legitiem onderzoek en innovatie te ondermijnen.”

De EFF stelt dat het opsporen van lekken “die miljarden internetgebruikers bedreigen” soms het omzeilen van versleuteling inhoudt. Inhoud geschikt te maken voor mensen met handicaps vereist soms ook aanpassingen van auteursrechtelijk bescherm materiaal, herinnert EFF. De invoering van EME roept volgens de beweging vragen op over de juridische status van onderzoekers en softwaremakers.

Omdat de EME-onderdelen per definitie gesloten zullen zijn, introduceert W3C een legaal niet onafhankelijk te controleren platform waarmee kwaadwillenden aanvallen kunnen uitvoeren op miljarden internetgebruikers.

EFF stelt dat het juridisch zal opkomen voor hen die door de de wijzigingen zullen worden getroffen: beheerders van internetarchieven, zij die materiaal onderzoeken of aanpassen voor gehandicapten óf onderzoekers die lekken in EME wereldkundig maken.

“Het is tragisch dat we dat niet langer zullen doen met onze vrienden bij W3C en in de wetenschap dat de pioniers en bouwers van het wereldwijde web deze onderwerpen niet langer van belang vinden”, schrijft EFF. An open letter to the W3C Director, CEO, team and membership

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.