— donderdag 22 juni 2017, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Eerste Jan Paul Bresser-prijs naar Hizir Cengiz

Prijswinnaar editie 2017 Hizir Cengiz | Hans Ringnalda

Hizir Cengiz (18) heeft met zijn stuk 'De wereld is een bak vol modder' in De Groene Amsterdammer van maart 2017 de eerste Jan Paul Bresser-prijs gewonnen. De prijs is vernoemd naar de in 2015 overleden Haagse cultuurredacteur. Laatste wijziging: 22 juni 2017, 12:25

De prijs, die vanaf nu jaarlijks zal worden uitgereikt, beloont het beste stuk over de Hofstad. Het bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro en een bronzen beeldje van een mus, gemaakt door beeldhouwer Loek Bos.

In aanmerking komen reeds gepubliceerde stukken door journalisten, columnisten, schrijvers van fictie en non-fictie in kranten, tijdschriften of verzamelbundels.

Het juryrapport looft Cengiz’ schrijfstijl en blikpunt. “Een scholier toen hij dit stuk schreef, opgegroeid in de Schilderswijk. Het stuk is van binnenuit geschreven, en de auteur observeert met een open en eerlijke blik. Hij heeft de moed om onverbloemd te schrijven over de schaduwzijden van zijn omgeving. Hij ziet zijn leeftijdgenoten wankelen op de dunne draad tussen goed en kwaad. In het vaak van een afstand beschreven niemandsland tussen culturen, legt Hizir getuigenis af. Jongens zoals hij krijgen het leven niet voorgeleefd door hun ouders. Voor hen is het overleven, in een buurt met al meer dan honderd jaar een negatieve reputatie. De auteur weet dat hij zich extra moet inspannen om er te komen.”

Cengiz’ volledige essay: De wereld is een bak vol modder

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.