— woensdag 6 september 2023, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Een keur aan keuzes in AI-richtlijnen

Nick Kivits - © Duco de Vries

Steeds meer media stellen richtlijnen op voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. En die richtlijnen lijken op veel belangrijke punten heel erg op elkaar, ontdekten onderzoekers Hannes Cools en Nick Diakopoulos een tijd terug. Het tweetal lichtte begin van de zomer de AI-richtlijnen van 21 media-organisaties door (welke dat zijn zie je hier) en brachten de overeenkomsten en verschillen in kaart. Laatste wijziging: 6 september 2023, 12:23

Eerst maar eens die overeenkomsten. Alle media-organisaties die Cools en Diakopoulos bekeken, zien potentie in het gebruik van AI. Sommigen, zoals de Duitse beroepsvereniging DJV (het Deutscher Journalisten-Verband) spreekt zelfs van “AI-collega’s”. Maar niemand wil robotschrijvers of -beeldkunstenaars de vrije hand geven.

De consensus: handig hulpje, dat AI, maar de mens moet het voor het zeggen houden. Iets wat in AI-kringen human in the loop wordt genoemd. Nog een overeenkomst: media willen transparant zijn in hun gebruik van AI, zodat het voor lezers, kijkers of bezoekers duidelijk is waar en hoe er gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Maar wát de onderzochte organisaties precies wel en niet doen met AI, daar zit wel een berg aan verschil in. Bij Wired zijn AI-schrijvers een absolute no-go, behálve als het verhaal juist helemaal gaat om pennenvruchten van kunstmatige verhalenvertellers. Ook de eindredactie bij Wired hoeft niet te vrezen vervangen te worden. En het technologiemerk belooft ook zijn stockfotografie niet in te wisselen voor kunstmatig knutselwerk.

Andere media zijn veel minder streng. Bij het Amerikaanse nieuwsmerk Insider mag AI helpen met verhalen uiteenzetten, koppen maken, redigeren, interviewvragen opstellen, samenvattingen maken en lastige onderwerpen uitleggen. De Canadese tv-zender CBC belooft geen stemmen of beeltenissen van presentatoren na te maken. En de Volkskrant zegt op zijn beurt geen door AI gegenereerd werk te publiceren.

Zo maakt ieder onderzocht medium zijn eigen keuzes. Ook bij Villamedia vragen we ons af wat we wel en niet mogen en moeten doen met AI. We zijn daar nog niet helemaal over uit. Maar dat er over na wordt gedacht is een stap in de goede richting. Onderzoek zoals dat van Cools en Diakopoulos is in deze fase bijzonder waardevol. Het laat zien wie welke keuzes maakt, en kan zo ter inspiratie dienen voor media die nog niet zo ver zijn. Zoals wij.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.