— dinsdag 20 november 2012, 09:36

Economische neergang bereikt tv

Deze maand raakte voor het eerst in jaren de voorraad aan reclameruimte niet uitverkocht. Ook voor tv-bedrijven begint de economische crisis voelbaar te worden nu al vier kwartalen op rij de inkomsten uit de verkoop van reclamespots dalen, zo is te lezen in het Financieele Dagblad. In het derde kwartaal bedroeg de krimp 7,3 procent, in vergelijking met een jaar eerder. In het eerste halfjaar van 2012 waren de inkomsten al met 3,7 procent afgenomen, in het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg de daling 4,2 procent. Overigens werd vorig jaar wel een record gehaald van meer dan 1 miljard euro. En de neergang is veel minder sterk dan bijvoorbeeld bij krantenuitgevers. Laatste wijziging: 20 november 2012, 11:05

Belangenorganisatie Spot, waarin alle belangrijke verkoopkanalen participeren, verwacht niet snel verbetering. Sterker nog, in het vierde kwartaal zal de omzet uit tv-reclame met minimaal tien procent afnemen, zegt directeur Michel van der Voort. In de eerste helft van dit jaar zag RTL Nederland zijn winst al met bijna 36 procent teruglopen door de slechtere reclamemarkt. SBS verkeert al geruime tijd in zwaar weer doordat het veel marktaandeel heeft verloren aan RTL. Voor RTL en SBS geldt ook dat 2012 een moeilijker jaar is doordat de publieke omroep kijkers wegtrok met de uitzending van het EK voetbal en de Olympische Spelen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.