word studentlid

— woensdag 11 mei 2016, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Ebru Umar weer terug in Nederland

Ebru Umar weer terug in Nederland
De verzamelde pers wacht de aankomst van Ebru Umar op Schiphol af | Jeroen Jumelet / ANP

Columniste Ebru Umar is weer terug in Nederland. Turkije trok dinsdag het uitreisverbod in, waarop Umar het land direct verliet. De columniste mocht sinds 23 april het land niet verlaten, vanwege uitspraken die ze - in Nederland - over president Erdogan had gedaan. Laatste wijziging: 11 mei 2016, 09:17

Minister van Buitenlandse Zaken Koenders lichtte gisteravond laat de Tweede Kamer in via een brief. “Het strafrechtelijk onderzoek is daarmee nog niet van de baan. De rechter zal nog uitspraak doen of er daadwerkelijk tot vervolging wordt overgegaan. De termijn waarop dit besluit valt is nog niet duidelijk”, aldus Koenders.

Volgens de minister zal het kabinet de zaak ‘nauwlettend’ blijven volgen. Koenders: “Het kabinet blijft daarbij van mening dat niet te tornen valt aan de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.” De minister zegt in de brief verder bezorgd te zijn over de harde toon van het debat en hevige reacties rond de zaak Umar.

Wederzijds respect en en actieve tolerantie in het kader van de vrijheid van meningsuiting moet in die discussies centraal staan, vindt de minister. Terwijl Umar in Turkije vastzat, werd ingebroken in haar woning in Amsterdam en een muur beklad. Premier Rutte zinspeelde op beveiliging voor Umar, als ze weer naar Nederland zou terugkeren.

Van Kamerlid Keklik Yücel, die Umar in Turkije opzocht en een betoog voor vrijheid van meningsuiting op haar Facebook-profiel zette, werd haar profiel zonder verklaring offline gehaald. Na protest werd dat profiel uiteindelijk weer hersteld.

Bekijk meer van

Turkije Ebru Umar

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.