— dinsdag 25 juli 2017, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Duitse pers kritiekloos over ‘Wilkommenskultur’

De Duitse kranten hebben gefaald in de berichtgeving over de vluchtelingencrisis van 2015. Dat concludeert mediawetenschapper Michael Haller van de universiteit van Leipzig op basis van de eerste grote studie naar de rol van de media destijds. Volgens Haller gedroegen journalisten zich niet als kritische waarnemers, maar wilden ze de lezers overtuigen van Merkels Willkommenskultur, aldus De Volkskrant.

De berichtgeving in de Duitse dagbladen is in de loop van 2016 kritischer geworden. De Nieuwjaarsnacht in Keulen geldt als keerpunt.

Tot die tijd blijkt uit tellingen van Haller namen journalisten de standpunten van de Duitse regering nagenoeg commentaarloos over en lieten vooral voorstanders van een ruimhartig asielbeleid aan het woord, blijkt uit het onderzoek.

Ook werden critici in veel artikelen weggezet als dom, rechts volk. Op die manier zou de berichtgeving de kloof binnen de Duitse samenleving hebben vergroot.

Meer bij De Volkskrant

Bekijk meer van

Michael Haller Angela Merkel

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.