website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Duitse freelance journalist opgepakt in Venezuela

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op donderdag 6 december 2018, 08:56

Een demonstrant tijdens rellen in Venezuela in 2017 | EPA

Een demonstrant tijdens rellen in Venezuela in 2017 | EPA

Nieuws In Venezuela is vorige week de Duitse freelance journalist Billy Six gearresteerd en volgens lokale media overgebracht naar het hoofdkwartier van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst SEBIN. Persvrijheidsorganisatie CPJ tekent protest aan tegen die aanpak. "Journalisten en en andere burgers horen niet thuis in een militaire rechtbank", aldus CPJ.

Six werkt voor diverse Duitse media en maakte binnen Venezuela meerdere documentaires over de economische crisis en sociale onrust die het land al jaren in zijn greep houdt. Six zou al op 17 november zijn opgepakt en inmiddels zijn beschuldigd van het binnendringen van ‘veiligheidszones’ en spionage.

Indien hij wordt veroordeeld kan hem dat 28 jaar gevangenisstraf opleveren. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde tegenover CPJ op de hoogte te zijn van Six’ arrestatie en verleent consulaire bijstand in Caracas, waar ook het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst is gevestigd.

De persvrijheid in Venezuela staat al jaren onder druk: kritische kranten worden gestraft door ze drukpapier te weigeren, buitenlandse journalisten mogen het land niet in of worden juist uitgezet. Vorig jaar ging binnen Venezuela het Spaanstalige CNN op zwart.

De inlichtingendienst SEBIN is onbereikbaar voor commentaar op Six’ aanhouding, meldt CPJ.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.