— donderdag 6 december 2018, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Duitse freelance journalist opgepakt in Venezuela

Een demonstrant tijdens rellen in Venezuela in 2017 | EPA

In Venezuela is vorige week de Duitse freelance journalist Billy Six gearresteerd en volgens lokale media overgebracht naar het hoofdkwartier van de Venezolaanse militaire inlichtingendienst SEBIN. Persvrijheidsorganisatie CPJ tekent protest aan tegen die aanpak. "Journalisten en en andere burgers horen niet thuis in een militaire rechtbank", aldus CPJ.

Six werkt voor diverse Duitse media en maakte binnen Venezuela meerdere documentaires over de economische crisis en sociale onrust die het land al jaren in zijn greep houdt. Six zou al op 17 november zijn opgepakt en inmiddels zijn beschuldigd van het binnendringen van ‘veiligheidszones’ en spionage.

Indien hij wordt veroordeeld kan hem dat 28 jaar gevangenisstraf opleveren. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde tegenover CPJ op de hoogte te zijn van Six’ arrestatie en verleent consulaire bijstand in Caracas, waar ook het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst is gevestigd.

De persvrijheid in Venezuela staat al jaren onder druk: kritische kranten worden gestraft door ze drukpapier te weigeren, buitenlandse journalisten mogen het land niet in of worden juist uitgezet. Vorig jaar ging binnen Venezuela het Spaanstalige CNN op zwart.

De inlichtingendienst SEBIN is onbereikbaar voor commentaar op Six’ aanhouding, meldt CPJ.

Bekijk meer van

Venezuela Billy Six

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.