website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Freelancer Billy Six vrij na maanden in Venezolaanse gevangenis

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op woensdag 20 maart 2019, 14:28

Billy Six (tweede van rechts) gaf direct na thuiskomst in Duitsland een persconferentie | Clemens Bilan / EPA

Billy Six (tweede van rechts) gaf direct na thuiskomst in Duitsland een persconferentie | Clemens Bilan / EPA

Nieuws De Duitse freelance journalist Billy Six is na vier maanden gevangenis vrijgelaten door de Venezolaanse autoriteiten. Six werd december vorig jaar opgepakt door de Venezolaanse militaire inlichtingendienst SEBIN.

Six zou zich volgens SEBIN hebben schuldig gemaakt aan het binnendringen van ‘veiligheidszones’ en spionage. De journalist maakte binnen Venezuela meerdere documentaires over de economische crisis en sociale onrust die daarvan het gevolg in. Hij zou al eind november al zijn gearresteerd.

Persvrijheidsorganisatie CPJ, die zijn vrijlating meldt op basis van berichten in lokale media, tekende vorig jaar protest aan tegen de arrestatie en het feit dat Six voor een militaire rechtbank werd gebracht. “Journalisten en en andere burgers horen niet thuis in een militaire rechtbank”, aldus CPJ.

De afgelopen weken treden de Venezolaanse autoriteiten hard op tegen kritische journalisten in het land. Begin deze maand werd radiojournalist Luis Carlos Díaz enige tijd opgepakt. Een Amerikaanse journalist werd opgepakt en gedeporteerd. Vorige week werd de Poolse journalist Tomasz Surdel door veiligheidsagenten tegengehouden en in elkaar geslagen.

Six is inmiddels weer terug in Duitsland.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.