website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Duits OM begint onderzoek tegen onderzoeksjournalist na onthullingen belastingfraude

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 12 december 2018, 10:18

Onderzoeksjournalist Oliver Schröm | Correctiv.org

Onderzoeksjournalist Oliver Schröm | Correctiv.org

Nieuws Het Openbaar Ministerie in Hamburg is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen onderzoeksjournalist Oliver Schröm, die werkt voor het onderzoekscollectief Correctiv. Samen met andere onderzoeksjournalistieke organisaties (zoals Follow The Money in Nederland) achterhaalden zij fraude die Europese landen tientallen miljarden aan belastinginkomsten hebben gekost.

De journalist wordt nu beschuldigd van het onthullen van bedrijfsgeheimen. Schröm riskeert celstraf en een boete. De fraude met dividendbelasting kwam aan het licht via ruim 180.000 gelekte documenten, die als ‘The CumEx Files’ bekend zijn geworden. Diverse onderzoeksjournalistieke platforms trokken samen op in de analyse ervan, een nieuwe vorm van open source journalistiek.

Het onderzoeksplatform waar Schröm voor werkt publiceerde een open brief aan de Duitse minister van Justitie Katarine Barley en minister van Financiën Olaf Scholz. “Journalistiek is geen misdaad”, aldus het collectief. “Het stelen van belastinggeld is dat wel.”

De CumEx-bestanden zijn afkomstig van Sarasin, een bank in Zwitserland. Schröm werd door de bank in 2014 beschuldigd van bedrijfsspionage, waar de Zwitserse justitie onderzoek naar deed. Dat leverde niets op, waarop het Zwitserse OM hun Duitse collega’s om verder onderzoek heeft gevraagd.

Volgens Schröm heeft hij jarenlang zonder problemen naar Zwitserland kunnen reizen, maar dreigde de zaak uit 2014 deze zomer te verjaren en is dat de reden voor de huidige stappen. Follow The Money publiceert een interview met Schröm, waaruit onder meer blijkt dat het Hamburgse OM een omvangrijk dossier over de journalist heeft aangelegd. Na publicatie van de CumEx Files (op 18 oktober) blijkt dat onderzoek te zijn geïntensiveerd, stelt Schröm.

De Correctiv-redactie wijst op het ‘ongelooflijke’ bedrag dat in Europa is verdwenen. De 55 miljard euro die in Europa is verdwenen had ten goede van de maatschappij moeten komen, herinnert Corectiv: “Voor bijvoorbeeld kinderopvang, ziekenhuizen of onderwijs. Het grootste deel van die miljarden blijft spoorloos, maar nu worden diegenen vervolgd die het schandaal juist hebben blootgelegd.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.