training eu starters

— woensdag 12 december 2018, 10:18 | 0 reacties, praat mee

Duits OM begint onderzoek tegen onderzoeksjournalist na onthullingen belastingfraude

Onderzoeksjournalist Oliver Schröm | Correctiv.org

Het Openbaar Ministerie in Hamburg is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen onderzoeksjournalist Oliver Schröm, die werkt voor het onderzoekscollectief Correctiv. Samen met andere onderzoeksjournalistieke organisaties (zoals Follow The Money in Nederland) achterhaalden zij fraude die Europese landen tientallen miljarden aan belastinginkomsten hebben gekost. Laatste wijziging: 16 december 2018, 00:10

De journalist wordt nu beschuldigd van het onthullen van bedrijfsgeheimen. Schröm riskeert celstraf en een boete. De fraude met dividendbelasting kwam aan het licht via ruim 180.000 gelekte documenten, die als ‘The CumEx Files’ bekend zijn geworden. Diverse onderzoeksjournalistieke platforms trokken samen op in de analyse ervan, een nieuwe vorm van open source journalistiek.

Het onderzoeksplatform waar Schröm voor werkt publiceerde een open brief aan de Duitse minister van Justitie Katarine Barley en minister van Financiën Olaf Scholz. “Journalistiek is geen misdaad”, aldus het collectief. “Het stelen van belastinggeld is dat wel.”

De CumEx-bestanden zijn afkomstig van Sarasin, een bank in Zwitserland. Schröm werd door de bank in 2014 beschuldigd van bedrijfsspionage, waar de Zwitserse justitie onderzoek naar deed. Dat leverde niets op, waarop het Zwitserse OM hun Duitse collega’s om verder onderzoek heeft gevraagd.

Volgens Schröm heeft hij jarenlang zonder problemen naar Zwitserland kunnen reizen, maar dreigde de zaak uit 2014 deze zomer te verjaren en is dat de reden voor de huidige stappen. Follow The Money publiceert een interview met Schröm, waaruit onder meer blijkt dat het Hamburgse OM een omvangrijk dossier over de journalist heeft aangelegd. Na publicatie van de CumEx Files (op 18 oktober) blijkt dat onderzoek te zijn geïntensiveerd, stelt Schröm.

De Correctiv-redactie wijst op het ‘ongelooflijke’ bedrag dat in Europa is verdwenen. De 55 miljard euro die in Europa is verdwenen had ten goede van de maatschappij moeten komen, herinnert Corectiv: “Voor bijvoorbeeld kinderopvang, ziekenhuizen of onderwijs. Het grootste deel van die miljarden blijft spoorloos, maar nu worden diegenen vervolgd die het schandaal juist hebben blootgelegd.”

Bekijk meer van

Recht Oliver Schröm Correctiv

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.