Jodal

— woensdag 10 juni 2015, 11:48 | 0 reacties, praat mee

Azerbeidzjan weert Amnesty International

Maxim Shipenkov / EPA

Op 12 juni beginnen in Baku de Europese Spelen - een zomersportevenement dat elke vier jaar wordt georganiseerd en waar het gastland Azerbeidzjan dit jaar veel geld tegenaan heeft gegooid. De Europese Spelen zijn uitstekende landenmarketing, maar voor mensenrechtenorganisaties ook een uitgelezen moment om te wijzen op de beroerde mensenrechtenorganisatie in Azerbeidzjan. Amnesty International wilde een persconferentie geven over een nieuw rapport waarin talloze aanvallen op mediabedrijven en journalisten zijn vastgelegd, maar krijgt geen toestemming het land te bezoeken. "Er is na de spelen tijd om een delegatie van Amnesty te ontvangen", stelt de Azerbeidzjaanse ambassade in Londen. Laatste wijziging: 10 juni 2015, 11:50

Azerbeidzjan sluit al jaren journalisten op onder soms volstrekt bizarre beschuldigingen (“het aanzetten van een collega tot zelfmoord”) en hindert non-gouvernementele organisaties die humanitaire of praktische hulp willen verlenen, maar nu de Europese Spelen aanstaande zijn is het de regering er alles aan gelegen vooral een vriendelijk en modern gezicht te tonen.

Amnesty noemt het een poging een ‘kritiekvrije zone’ te creëren rond de spelen en heeft de rapportage Azerbaijan: the Repression Games. The voices you won’t hear at the first European Games daarom nu al online gezet. Het rapport bevat een opsomming van alle recente en minder recente daden van repressie en geweld door de Azerbeidzjaanse autoriteiten.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.