e learning nvj

— woensdag 28 maart 2018, 09:29 | 0 reacties, praat mee

‘Duits nepnieuws rond verkiezingen kwam van rechts’

Het Duitse parlement, de Bundestag | EPA

In de aanloop naar de Duitse Bondsdagverkiezingen van vorig jaar was er wel nepnieuws in omloop, maar een heel groot probleem was dat niet. Het kwam bovendien niet uit Rusland, maar uit Duitse rechtspopulistische hoek, blijkt uit onderzoek. Laatste wijziging: 28 maart 2018, 09:31

Denktank Stiftung Neue Verantwortung (SNV) hield tien gevallen van nepnieuws tegen het licht, meldt het Duitsland Instituut.

Daarvan bleken er zeven afkomstig van aanhangers van de rechtspopulistische partij AfD. Het betrof onder meer berichten over geweldplegingen zoals een valse melding dat een agent door vuurwerk blind was geraakt tijdens de G20 in Hamburg en verzonnen uitspraken van een bekende Duitse geestelijke dat alle Duitsers in essentie nazi’s zijn.

Nepnieuws ‘van links’ betrof satire, waarin werd bericht over een site waar Duitsers die geen zin hebben om te gaan stemmen hun keuze door een vluchteling lieten bepalen. SNV ontdekte dat de tabloidsite Bild en liberaal-conservatieve krant Die Welt dit nepnieuw hielpen verspreiden.

Bepaalde media zoals de Süddeutsche Zeitung en het ‘waarheidsvinder’-segment van het Duitse Tagesschau hielpen juist om zulk nepnieuws te ontkrachten, aldus SNV.

Bekijk meer van

Nepnieuws Duitsland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.