website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Duits nepnieuws rond verkiezingen kwam van rechts’

Lars Pasveer — Geplaatst in onderzoek op woensdag 28 maart 2018, 09:29

Het Duitse parlement, de Bundestag | EPA

Het Duitse parlement, de Bundestag | EPA

Nieuws In de aanloop naar de Duitse Bondsdagverkiezingen van vorig jaar was er wel nepnieuws in omloop, maar een heel groot probleem was dat niet. Het kwam bovendien niet uit Rusland, maar uit Duitse rechtspopulistische hoek, blijkt uit onderzoek.

Denktank Stiftung Neue Verantwortung (SNV) hield tien gevallen van nepnieuws tegen het licht, meldt het Duitsland Instituut.

Daarvan bleken er zeven afkomstig van aanhangers van de rechtspopulistische partij AfD. Het betrof onder meer berichten over geweldplegingen zoals een valse melding dat een agent door vuurwerk blind was geraakt tijdens de G20 in Hamburg en verzonnen uitspraken van een bekende Duitse geestelijke dat alle Duitsers in essentie nazi’s zijn.

Nepnieuws ‘van links’ betrof satire, waarin werd bericht over een site waar Duitsers die geen zin hebben om te gaan stemmen hun keuze door een vluchteling lieten bepalen. SNV ontdekte dat de tabloidsite Bild en liberaal-conservatieve krant Die Welt dit nepnieuw hielpen verspreiden.

Bepaalde media zoals de Süddeutsche Zeitung en het ‘waarheidsvinder’-segment van het Duitse Tagesschau hielpen juist om zulk nepnieuws te ontkrachten, aldus SNV.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.