e learning nvj

— dinsdag 4 augustus 2015, 09:40 | 0 reacties, praat mee

IFJ en EFJ roepen Duitsland op te stoppen met onderzoek

netzpolitik.org

UPDATE De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) hebben de Duitse regering opgeroepen om het onderzoek naar de twee Duitse journalisten per direct te stoppen. Jim Boumelha, directeur van IFJ, laat weten: 'Het is onredelijk in een democratisch land dat media worden geïntimideerd vanwege egoïstische geschillen. We delen de verontwaardiging van onze Duitse collega's over dit schaamteloze machtsmisbruik, enkel bedoeld om te voorkomen dat zij met macht en invloed aan het publiek verantwoording over hun gedrag hoeven af te leggen.' Het onderzoek heeft journalisten en media-organisaties in Duitsland bang gemaakt. De Duitse journalistenvakbonden (Deutsche Journalisten-Verband en Deutsche Journalistinnen und Journalisten-Union) hebben het onderzoek ook veroordeeld. Twee Duitse journalisten van de nieuwssite netzpolitik.org zijn aangeklaagd door de binnenlandse veiligheidsdienst, meldt Trouw. Zij openbaarden interne nota's van de binnenlandse veiligheidsdienst. Dit voorjaar werd de aanklacht ingediend, maar afgelopen vrijdag werd het strafrechtelijk onderzoek bekend gemaakt door procureur-generaal Harald Range. Er is in Duitsland veel kritiek op het onderzoek. Afgelopen zaterdag zijn 2500 mensen de straten van Berlijn opgegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek tegen de twee bloggers. Ook veel politici hebben hun zorgen geuit, waaronder de minister van justitie Heiko Maas (SPD). Hij betwijfelde openlijk of de bloggers Duitsland in gevaar hebben gebracht. Ook verschillende media hebben fel gereageerd op de actie van het openbaar ministerie. Bladen als Der Spiegel, Die Zeit en de Tageszeitung hebben hun solidariteit met de journalisten betuigd. Het stoort veel critici dat de procureur-generaal niets heeft onderomen tegen het bespioneren van telefoon en internet door de Amerikaanse geheime dienst NSA, maar dat er wel een onderzoek volgt naar de twee journalisten. Procureur-generaal Range is geschrokken van alle kritiek en heeft het onderzoek tijdelijk stilgelegd. Voorlopig komen er geen maatregelen tegen de twee journalisten. Een commissie gaat uitzoeken of er in strikt juridische zin sprake is van landverraad. De zaak is niet geseponeerd en de protesten gaan door. Een internetpetitie om de zaak te seponeren werd binnen een dag meer dan 50.000 keer getekend. Meer bij Trouw (betaald, via Blendle)

Bekijk meer van

Duitsland

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.