— dinsdag 5 januari 2021, 17:10 | 0 reacties, praat mee

Drie journalisten in Vietnam jaren de cel in voor kritiek op regering

De drie veroordeelde journalisten tijdens de uitspraak. Pham Chi Dung (R), Nguyen Tuong Thuy (L) en Le Huu Minh Tuan (3de L) . - © AFP

In Vietnam zijn drie journalisten veroordeeld omdat ze kritiek hadden op de regering. Ze moeten elf tot vijftien jaar de gevangenis in. Internationale journalistenorganisaties spreken schande van de veroordelingen.

Pham Chi Dung kreeg de hoogste straf. Hij richtte in 2014 een vereniging van onafhankelijke journalisten op en strijdt al jaren voor persvrijheid. Hij werkte eerst als ambtenaar bij een ministerie, maar vertrok uiteindelijk omdat de regerende Communistische Partij volgens hem niets om het volk gaf. Volgens de Vietnamese autoriteiten zette de vereniging van Dung aan tot omverwerping van het regime.

Ook Amnesty International heeft hard uitgehaald naar de Vietnamese autoriteiten. “Als de regering zo zeker is van haar leiderschap, moet ze burgerrechten en politieke rechten respecteren en onafhankelijke journalisten toestaan om hun mening te geven in plaats van hun het zwijgen op te leggen met arrestaties en lange gevangenisstraffen”, zegt een directeur van de mensenrechtenorganisatie.

Meer bij de NOS.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.