— maandag 5 augustus 2019, 08:59 | 0 reacties, praat mee

Drie journalisten gedood in Mexico in een week tijd

De kist met de overblijfselen van de Mexicaanse journalist Jorge Ruiz Vazquez - © Oscar Martinez / Reuters

In Mexico zijn de afgelopen week drie journalisten gedood. Het aantal moorden op Mexicaanse journalisten staat daarmee voor dit jaar al op tien.

Het meest recente slachtoffer is Jorge Ruiz Vazquez. Hij werkte in de staat Veracruz voor dagblad Grafico de Xalapa. De journalist werd doodgeschoten in zijn huis in Actopan enkele dagen voor bij zou getuigen in een zaak over bedreigingen aan zijn adres. Volgens The Guardian wordt onderzocht waarom maatregelen om hem te beschermen mislukten. Vazquez beweerde dat de burgemeester van Actopan achter de bedreigingen aan zijn adres zat. 

Vorige week vrijdag werd ook al een verslaggever, die ook als gemeenteambtenaar diende, in de staat Guerrero neergeschoten en gedood. Eerder die week werd een verslaggever uit dezelfde staat dood aangetroffen in de kofferbak van een voertuig met tekenen dat hij was neergeschoten en gemarteld.

In heel Mexico is het aantal moorden toegenomen. Volgens officiële gegevens zijn het aantal moorden in de eerste helft van het jaar zelfs op recordhoogte uitgekomen. Het toenemende geweld onderstreept de uitdagingen van de in december aangetreden president Manuel Lopez Obrador om zijn belofte om het geweld in het land dat is verwoest door drugkartels te verminderen. Het land staat al jaren bekend als een van de gevaarlijkste landen ter wereld om het beroep van journalist uit te oefenen.

Bekijk meer van

Mexico

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.