— woensdag 4 december 2019, 16:24 | 0 reacties, praat mee

NU.nl stapt op bij ANP

NU.nl, onderdeel van Sanoma, maakt sinds 1 oktober geen gebruik meer van het ANP, zowel tekst, foto’s, agenda en video’s. Na 1 januari heeft Sanoma geen contract meer het ANP. De partijen praten nog wel over een beperkt fotocontract.

Dat bevestigen NU-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman en ANP-directeur Martijn Bennis. Hoekman: ‘NU.nl bestaat twintig jaar. Onze redactie is de afgelopen jaren enorm gegroeid, omdat we zo beter het nieuws kunnen verslaan. Momenteel werken er ongeveer honderd journalisten voor ons. Die houden zich voornamelijk bezig met het brengen van nieuws, waarmee we natuurlijk onvermijdelijk dubbelen met het ANP’.

‘Wij zijn altijd heel tevreden geweest met het ANP, maar het medialandschap verandert en ook onze behoeften. Het ANP wil dat we alles of niets afnemen. Daar lijken we niet uit te komen.’

Bennis beaamt dat en weet niet of een beperkt fotocontract er van gaat komen. ‘Ik weet nog niet of we daar in mee kunnen en willen gaan. We moeten ook aan onze andere klanten denken. We hebben lang met Sanoma gesproken over een wat hogere prijs voor onze diensten, omdat we NU.nl niet meer als een start-up zien. Daar hoort dan ook een volwassen tarief bij, vergelijkbaar met wat andere klanten betalen. Dat is niet gelukt’.

Het vertrek van Sanoma kan door het ANP relatief eenvoudig worden opgevangen. ‘Het klinkt wellicht wat cynisch, maar omdat de waarde van het contract meevalt, is het wegvallen daarvan te overzien’, aldus Bennis. Met Sanoma wordt nog overlegd of de ANP-berichten en -foto’s die nu online staan in de database van NU.nl mogen blijven. Die zijn in principe in licentie geleverd en zouden aan het einde van het contract verwijderd moeten worden.

Volgens Hoekman gaat het goed zonder het ANP. ‘Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt en bij het ANP vertrekken is nooit een doel op zich geweest, maar we redden het uitstekend zo.’

Bennis: ‘We zagen de afgelopen tijd dat NU.nl zich nogal eens baseert op ANP-content die onze afnemers online zetten. Ik ga ervan uit dat na 1 januari niet meer gebeurt. NU.nl zal niet willen freeriden op journalistiek die door anderen wordt betaald.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.