website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Doorwerken tot je 71ste? Sabien Froger kijkt alvast vooruit

Sabien Froger — Geplaatst in Werk op woensdag 7 november 2018, 11:00

© Truus van Gog

'Uw AOW-leeftijd is naar verwachting 71 jaar en 3 maanden’, verscheen er op het scherm van Sabien Froger (21) toen zij haar geboortedatum intypte op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Het is een voorspelling, maar het zette haar aan het denken. Want hoe ziet haar journalistieke carrière er de komende 50 jaar uit?

Misschien is het wel onzinnig om me nu al druk te maken over wat er in die 50 jaren allemaal te gebeuren staat. De toekomst laat zich immers nooit helemaal voorspellen. Dat geldt ook voor de toekomst van de journalistiek. Waar het begon met kranten, radio en televisie, staat de deur naar de digitale wereld en nieuwe vertelvormen nu wagenwijd open.

Ik heb zelden nog een papieren krant in handen, het nieuws krijg ik binnen door meldingen van mijn NOS-app of wanneer ik verveeld over mijn tijdlijn op Facebook scrol. Een toekomst in de papieren krantenwereld zie ik dan ook niet zitten.

Daarom kijk ik naar de modernere media. Het is een vraag die mij steeds meer bezighoudt: in hoeverre gaan technologische ontwikkelingen de journalistiek omvormen? Worden traditionele nieuwsjournalisten vervangen door snelle nieuwsrobots? Hoe dan ook, ik heb het idee dat ik als journalist steeds beter mijn best moet gaan doen om op te vallen en mezelf onmisbaar te maken. Maar hoe doe je dat?

Specialiseren en profileren, dat is volgens mij wat ik moet doen. Nu ik aan de start van mijn carrière sta, wil ik ervoor zorgen dat ik alvast een voorsprong heb op mijn collega-journalisten. Ik moet nét dat beetje meer bieden; meer dan gewoon ‘journalist’. Ik moet een uitblinker worden en een expert. Dat blijkt alleen moeilijker dan gedacht. Misschien vind ik wel te veel interessant en is het mijn probleem dat er niet één onderwerp bovenuit steekt. Daarnaast is het best eng om me nu al volledig op een bepaald thema te richten, want wat als ik verkeerd kies? Dan zit ik met een specialisatie waar niemand op zit te wachten.

De basis die ik tot nu toe meegekregen heb vanuit mijn opleiding aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek, is nog vrij breed. Vaardigheden, zoals interviewen, researchen en nieuwsberichten schrijven, staan centraal. Dat is op zich logisch. Ware het niet dat er tegenwoordig meer nodig is. Kennis van technieken waarmee je media-apps kunt maken die gebruikersvriendelijk zijn bijvoorbeeld, of het bedenken van ­nieuwe journalis­tieke platformen. Dat zijn zaken waarmee je net dat beetje meer kunt bieden. Toch maakt mij dat zenuwachtig en ben ik ervan overtuigd dat ik nooit zo’n entrepreneur zal zijn. Maar misschien wil ik dat ook wel helemaal niet. Mijn liefde ligt namelijk bij een klassieke vorm van journalistiek: ik wil gewoon schrijven.

Daarom schreef ik als motivatie voor mijn opleiding: ‘Ik wil journalistiek gaan studeren omdat ik nieuwsgierig ben en van schrijven houd’. Niks aan gelogen: ik keek al van jongs af aan het NOS Journaal en was altijd al geïnteresseerd in die journalisten die alles over de wereld leken te weten. Daarnaast vond ik op de middelbare school niks leuker dan het schrijven van werkstukken, beschouwingen en verslagen.

Maar nu ik met mijn stage (bij Villamedia, red.) voor het eerst in de ‘echte’ journalistieke wereld aan het werk ben, beginnen de vragen steeds meer door mijn hoofd te spoken. Red ik het nog wel met die nieuwsgierigheid en mijn liefde voor schrijven? Val ik wel genoeg op? Heb ik aan het einde van mijn opleiding wel genoeg vaardigheden om interessant en relevant te zijn? Toch denk ik dat ik mijn passie binnen de journalistiek kwijt kan, namelijk in de constructieve journalistiek.

Het is de journalistiek van de toekomst wat mij betreft. De mogelijke oplossing voor de gestelde kwaliteits­afname van en het afnemende vertrouwen in de journalistiek. Die constructieve vorm van journalistiek is waar ook het platform De Correspondent zich bijvoorbeeld op richt. Veelbelovend wat mij betreft, ook met het oog op de innovatieve toekomst. Robots kunnen zich deze vorm van journalistiek namelijk (nog) niet eigen maken. Als journalist kan ik opvallen door mijn specialisme, en het internet bestaat aan het einde van mijn carrière ook nog. En niet onbelangrijk; het gaat om een online medium dat zich richt op geschreven journalistiek.

Toch blijft die vernieuwing knagen. Een van de competenties die ik dit jaar voor mijn opleiding moet behalen, heet ook ‘vernieuwing’. ‘Bedenkt een vernieuwende journalistieke werkwijze, vorm of dienst die aansluit bij de behoeften van een publiek of opdrachtgevers. Verkent de mogelijkheden die de (freelance) markt hem biedt’, luidt het bijschrift. Creatief zijn dus, en kijken naar je toekomst in het werkveld. Dus laat ik dat laatste eens doen.

Met plezier mijn werk kunnen doen is voor mij wel heel belangrijk. Geld verdienen met mijn passie dus. Of ik daar werk in zal vinden, is nog wel een zorg. Een zekerheid is in ieder geval dat vaste banen in de journalistiek steeds schaarser worden. Journalisten zijn nu al in toenemende mate aangewezen op een freelance bestaan. Prima, daar kan ik me dan alvast op voorbereiden. Maar hoe word ik een freelancer waar ook daadwerkelijk vraag naar is?

Ik zou ervoor kunnen kiezen om een extra studie te volgen na mijn journalistieke opleiding, bijvoorbeeld sociologie of rechten. Hierdoor word ik expert van een onderwerp, en kan ik daar met mijn journalistieke basis verslag van doen. Mogelijkheden zijn er dus wel, maar is het wel de beste keuze om pas klaar te zijn met studeren als ik al bijna 30 ben? Ik heb voordat ik begon aan mijn studie Journalistiek anderhalf jaar Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie gestudeerd. Uiteindelijk toch niet geheel ‘mijn ding’. Toch heb ik een aantal handige vaardigheden geleerd en ervaring opgedaan met het doorploegen van grote hoeveelheden data. Hoewel ik dus nooit antropoloog zal worden, kan ik met die extra kennis wellicht wel net iets meer bieden dan mijn medestudenten zonder die anderhalf jaar ervaring op de universiteit. Maar is zo’n onafgemaakte studie wel genoeg, of is het slim om toch nog een paar jaartjes extra in de collegebanken te zitten?

Wat ik in ieder geval al wel kan doen is op zoek gaan naar vulling voor mijn CV. Daar ben ik al mee begonnen toen ik startte met studeren. Ik organiseerde in commissies binnen de Antropologische studievereniging twee reizen en ontwierp een enkele poster. Dat zijn toch voorbeelden van organisatievermogen en creativiteit voor op mijn CV. Daarnaast zag ik in de maanden voor de start van mijn studie Journalistiek dat een online muziek­medium schrijvers zocht. Ik hou van muziek én van schrijven, dus meldde ik mij direct aan. Inmiddels heb ik een handvol artikelen geschreven. Leuk om te doen, en het is weer een stapje verder in de journalistiek.

Nu ik verder kom in mijn studie en het werkveld dus dichterbij komt, typ ik steeds vaker zoektermen als ‘freelance functie student journalistiek’ of ‘student journalistiek copywriter opdracht’ in op Google. Daar kom ik terecht in een doolhof van aanbiedingen waar ik niet zozeer enthousiast van word. Toch blijf ik de zoektocht voortzetten, op zoek naar ervaring en wellicht zelfs een fijn extra zakcentje. Nu ik zo diep duik in mijn toekomst en de weg die ik wil inslaan, besef ik dat ik niet kan blijven afwachten. Tijd om die verrekijker weg te leggen en in actie te komen.

Lees ook:
Herstel journalistieke arbeidsmarkt zet door (maar voor ouderen en vrouwen is het relatief gezien lastiger om aan de bak te komen).

Sabien Froger (21) is tweedejaars student aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Dit studiejaar loopt ze drie maanden stage bij ­Villamedia.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.