— woensdag 23 oktober 2019, 09:45 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse rechtbank wil zich niet mengen in moordzaak Sri Lankaanse journalist

Januari 2009: mensen demonstreren met een portret van Wickramatunga tegen de moord | EPA

Een Amerikaanse rechtbank heeft een rechtszaak geseponeerd die door de dochter van een vermoorde Sri Lankaanse journalist was gestart tegen een voormalige Sri Lankaanse minister van Defensie, die het Amerikaanse staatsburgerschap had aangenomen.

Deze Gotabaya Rajapaksa zou in 2009 betrokken zijn geweest bij de moord op journalist Lasantha Wickramatunga, toen hoofdredacteur van de Engelstalige krant Sunday Leader.

Zijn dochter maakte de zaak in de Verenigde Staten aanhangig toen Rajapaksa een Amerikaan werd. Hij zwoer dat burgerschap afgelopen augustus af, omdat hij wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen in Sri Lanka.

De rechtbank in Californië heeft de rechtszaak nu geseponeerd, omdat Rajapaksa in 2009 staatsfunctionaris was. De rechtbank zegt daarover geen jurisdictie te hebben. Tot mei 2009 was Sri Lanka verwikkeld in een burgeroorlog. Rajapaksa heeft beschuldigingen dat soldaten bij moordpartijen betrokken waren altijd als leugens afgedaan.

Wickramatunga’s dochter heeft Ahimsa aangekondigd dat ze tegen het besluit in beroep gaat. “Mijn vader was een burger die naar kantoor reed, toen hij bruut vermoord werd op straat. Een journalist vermoorden vanwege zijn verslaggeving mag nooit gezien worden als officiële staatsactiviteiten. Mijn advocaten en ik zullen nooit ophouden te vechten om te voorkomen dat deze misdaden onbestraft blijven.” Meer bij The Center for Justice and Accountability

Bekijk meer van

Sri Lanka

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.