— donderdag 22 juli 2021, 13:38 | 0 reacties, praat mee

Discussie nadat journalisten spyware gebruikten in onderzoek tegen Amerikaanse geestelijke

© Martin Bureau / AFP

Deze week ontstond er veel ophef nadat bleek dat spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO Group is gebruikt om journalisten, mensenrechtenactivisten en politici te hacken. Maar wat nu als onderzoeksjournalisten gebruik maken van deze technologie?

Het Katholiek Nieuwsblad schrijft over een zaak waarbij de hoge Amerikaanse geestelijke Jeffrey Burril moest aftreden vanwege beschuldigingen van vermeend seksueel wangedrag. Journalisten van de Amerikaanse katholieke nieuwssite The Pillar hadden de telefoon van de geestelijke gekraakt met spyware dat gebruik maakte van een datalek in homodating-app Grindr. Daardoor was precies te achterhalen hoe vaak de geestelijke gebruik heeft gemaakt van die app, welke afspraakjes hij heeft gemaakt en waar hij geweest is.

Hoewel The Pillar erkent dat “er geen bewijs is dat Burrill in contact was met minderjarigen door zijn gebruik van Grindr”, wordt in dezelfde alinea gezegd dat het gebruik van de app een belangenconflict vormt met zijn rol in de aanpak van seksueel misbruik en wangedrag binnen de kerk.

“De vraag is echter op z’n plaats, in hoeverre The Pillar hier eerlijke, ethisch te verantwoorden onderzoeksjournalistiek heeft bedreven. In feite heeft men simpelweg ingebroken in de telefoon van Jeffrey Burrill. Die methodiek is volstrekt in strijd met de geldende journalistieke ethische beroepscode”, schrijft commentator Steven P. Millies bij Religion News Service.

Het Katholiek Nieuwsblad meldt ook nog het saillante detail dat hoofdredacteur van The Pillar, JD Flynn, in 2018 als hoofdredacteur van het Catholic News Agency (CNA) een aanbod van ethische hackers om deze spyware te gebruiken, naast zich neerlegde. Dat blijkt uit een achtergrondartikel op CNA over de kwestie. In dat artikel wordt ook niet gemeld dat Flynnn de voormalige hoofdredacteur is van CNA.

Lees ook:
Spionagesoftware gebruikt om wereldwijd journalisten te bespioneren (19 juli 2021)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.