— donderdag 10 juni 2021, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Directeur Joel Simon vertrekt bij persvrijheidsorganisatie CPJ

CPJ-directeur Joel Simon tijdens een lezing in 2015. Hij maakt na vijftien jaar plaats voor een opvolger. | AP

Directeur Joel Simon vertrekt bij persvrijheidsorganisatie CPJ. Hij werkte een kwart eeuw bij de organisatie, waarvan de laatste vijftien jaar aan het hoofd. Simon blijft aan en helpt bij het inwerken van een opvolger.

“Een eerlijke en rechtvaardige wereldwijde maatschappij ontstaat alleen bij een ongehinderde stroom van informatie tussen gemeenschappen en over grenzen heen. Ik ben trots dat ik dit fundamentele recht heb mogen helpen verdedigen, door wereldwijd voor persvrijheid en journalisten op te komen”, aldus Simon.

CPJ wijst op de toegenomen aanvallen op de persvrijheid met de wereldwijde groei aan autoritaire regimes. Vorig jaar zaten honderden journalisten vast. Het aantal moorden op journalisten verdubbelde ten opzichte van 2019. Alleen al dit jaar zijn zeven journalisten vermoord.

Dichter bij huis, in de Verenigde Staten, hebben arrestaties van journalisten een wereldwijd effect, stelt Simon in de New York Times. “Het doet voorkomen alsof ook in democratische landen de politie zo optreedt. En daarmee zijn arrestaties van journalisten in Moskou of in Myanmar, zoals nu gebeurt, minder schokkend en krijgen die minder aandacht.”

CPJ heeft een adviesbureau ingehuurd om Simons opvolger te vinden.

Bekijk meer van

Joel Simon CPJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.