mgm nvj maart

— woensdag 18 november 2020, 09:15 | 0 reacties, praat mee

CPJ: persvrijheid moet onder president Biden weer centraal staan

CPJ: persvrijheid moet onder president Biden weer centraal staan
CPJ-directeur Joel Simon tijdens een lezing in Mexico City in 2019 | Sashenka Gutierrez / EPA

Persvrijheidsorganisatie CPJ maakt na vier jaar Trump de rekening op en geeft inkomend president Biden tips het beter doen - óók beter dan Trumps voorganger Obama. Het beschermen van de persvrijheid moet weer Amerika's voornaamste doel worden, stelt CPJ. Laatste wijziging: 18 november 2020, 09:18

CPJ-directeur Joel Simon zegt dat Trump het publieke vertrouwen in pers en democratie heeft beschadigd, wat gezien de coronapandemie niet op een slechter moment had kunnen komen.

Trumps aanvallen op de pers zijn wereldwijd gehoord door dictators en autocraten: zijn stokpaardje om elk onwelgevallig bericht of kritische journalist als fake news weg te zetten, heeft navolging gekregen. Diverse landen voerden wetgeving in om nepnieuws te bestrijden, maar die wetten dienen vooral om kritische geluiden te smoren.

Trumps gedienstige houding tegenover Saudische kroonprins Bin Salman na de moord op Washington Post-columnist Jamal Khashoggi en actieve tegenwerking om vanuit het Amerikaanse congres de moord krachtig te veroordelen hebben de toon gezet: je kunt met ermee wegkomen.

Biden moet dat beter doen, stelt Simon. Hij heeft twee adviezen voor de inkomend president. Ten eerste moet de Amerikaanse persvrijheid versterkt worden: de regering moet “oprecht open en transparant” opereren, klokkenluiders beschermen (Obama trad hard tegen deze groep op, red.), regionale en lokale media moeten meer steun krijgen en desinformatie moet hard bestreden worden.

Ten tweede moet bescherming van persvrijheid wereldwijd weer centraal staan in het buitenlands beleid. Simon zou het liefst een speciale politieke gezant voor persvrijheid moeten benoemen, een functie die elke twee jaar door iemand anders wordt bekleed. Die gezant zou zich met specifieke gevallen van journalisten in nood gaan bezighouden.

De organisatie zegt een routekaart te hebben gemaakt hoe dat de komende jaren valt te realiseren. Simon: “Zodat de Verenigde Staten de verantwoordelijkheid kan nemen naast hen te staan die de waarheid willen vertellen, niet naast hen die het proberen te onderdrukken.”

Bekijk meer van

Trump Joel Simon CPJ Biden

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.