de tegel publieksprijs 2020

In verband met Tweede pinksterdag is Villamedia maandag 1 juni gesloten. Vacatures die vrijdag 29 mei na 15.00 uur binnenkomen worden pas dinsdag 2 juni geplaatst.

— woensdag 17 juli 2019, 09:23 | 0 reacties, praat mee

CPJ eert journalisten die overeind bleven onder massale druk

CPJ-directeur Joel Simon eerder dit jaar tijdens een conferentie in Mexico | Sashenka Gutierrez / EPA

Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in New York heeft de winnaars bekendgemaakt van de International Press Freedom Awards 2019. Journalisten uit Brazilië, India, Nicaragua en Tanzania worden geëerd voor hun standvastigheid onder moeilijke omstandigheden.

Naast deze winnaars krijgt hoofdredacteur Zaffar Abbas van de Pakistaanse dagblad Dawn de Gwen Ifill Press Freedom Award, een aparte prijs voor mensen die vasthoudend en buitengewone verdiensten hebben geleverd voor de persvrijheid.

Winnaars van de IPFA 2019 zijn de Braziliaanse Patrícia Campos Mello, die online aanvallen moest weerstaan nadat ze had geschreven over de campagne van toenmalig presidentskandidaat Bolsonaro. Haar privé-adres werd bovendien gelekt.

Verder kregen hoofdredacteur Miguel Mora en chef Lucía Pineda Ubau van de Nicaraguaanse nieuwszender 100% Noticias een IPFA voor hun verslaggeving over politieke onrust in het land, dat ze een celstraf van een half jaar opleverde. Die werd grotendeels in de isoleer doorgebracht.

De Tanzaniaanse Maxence Melo Mubyazi krijgt de prijs voor zijn ongenaakbare houding rond nieuwssite en discussieplatform Jamii Forums. In 2017 werd hij onder wetgeving rond online misdaden aangeklaagd en moest hij maar liefst 81 keer voor de rechtbank verschijnen.

CPJ zegt dat de winnaars “het beste in de journalistiek vertegenwoordigen, mensen die hun leven en vrijheid op het spel hebben gezet om ons nieuws te brengen. We vieren daarom hun moed en betreuren dat het dat vereist”, aldus CPJ-directeur Joel Simon.

Simon zegt dat de waarde van de onafhankelijke journalistiek door populisten wordt geminacht. “Dit slat op de landen waar onze gelauwerden vandaan komen, maar ook in veel andere”, aldus Simon.

De prijzen worden uitgereikt tijdens een gala in New York op 21 november van dit jaar.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.