— woensdag 24 februari 2016, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Digital News Initiative deelt 27 miljoen euro uit

AFP / Justin Sullivan

Google heeft in de eerste ronde van zijn Digital News Initiative 27 miljoen euro aan subsidies uitgedeeld aan 128 organisaties in 23 Europese landen. Dat maakt het internetbedrijf woensdag bekend. Met de subsidies wil Google grote en kleine nieuwsorganisaties in staat stellen te investeren in digitale experimenten en innovatie. Laatste wijziging: 24 februari 2016, 17:00

Het land waarin de meeste subsidie is verdeeld is Duitsland (4,9 miljoen). Een van de partijen die financiering ontvangt is Spectrm, een start-up die kunstmatige intelligentie ontwikkelt die uitgevers moet helpen direct met hun lezers te communiceren. Engeland en Spanje vormen met respectievelijk 2,8 miljoen en 2,5 miljoen euro aan subsidie de rest van de top 3.

In Nederland is in totaal 1.024.200 euro uitgedeeld aan zeven verschillende projecten. Bij meer dan de helft van de gesponsorde projecten gaat het om prototypes. Van de zeven subsidies is er slechts één bedoeld voor een grotere organisatie. Het ANP voert een van de projecten uit. Samen met WizeNose gaat het persbureau nieuwsbrieven voor kinderen realiseren.

In België werd 2,256 miljoen euro verdeeld over zes aanvragers, waarvan de helft grote organisaties betreft.

Het Digital News Initiative stelt in totaal 150 miljoen euro beschikbaar in een poging kwalitatief hoogwaardige journalistiek te bevorderen door middel van technologie en innovatie. Ieder jaar zijn er twee rondes, waarin nieuwsorganisaties zich kunnen aanmelden.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.