— maandag 24 juli 2017, 12:40 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak tegen Cumhuriyet-medewerkers van start

Demonstratie bij de rechtbank in Istanbul - © Erdem Sahin / EPA

Zeventien journalisten en managers van de Turkse krant Cumhuriyet zijn maandag voor de rechter verschenen. Ze worden beschuldigd van het verlenen van hulp aan terroristische organisaties. Laatste wijziging: 24 juli 2017, 13:03

Er hangt een celstraf tot 43 jaar boven het hoofd van de Cumhuriyet-medewerkers, onder wie schrijver Ahmet Sik, columnist Kadri Gürsel en cartoonist Musa Kart.

Elf van hen zitten al maanden vast, zes van de verdachten zijn op vrije voeten, maar wel aangeklaagd en twee zijn op de vlucht.

Voor de rechtbank in Istanbul protesteerden demonstranten tegen de rechtszaak en vroegen om hun vrijlating. Volgens critici heeft de rechtszaak een politiek motief en is het een duidelijk teken dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid onder vuur ligt in Turkije. “Journalistiek is geen misdaad”, scandeerden de demonstranten.

Cumhuriyet, een kritische oppositiekrant, zou volgens de aanklacht zijn overgenomen door Gülen-aanhangers. De Gülen-beweging zit volgens de Turkse president Erdogan achter de mislukte coup van juli 2016. Na die mislukte coup zijn media hard aangepakt. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn sinds die tijd 148 journalisten en mediawerkers in de cel beland en zijn 169 media gesloten. Meer bij Hurriyet / BBC / Reuters / Cumhuriyet

Bekijk meer van

Turkije Cumhuriyet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.