— vrijdag 25 oktober 2019, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Der Spiegel-fraudeur Relotius klaagt voormalig collega aan voor journalistieke onnauwkeurigheid

EPA / Alexander Becher - © Der Spiegel-journalist Juan Moreno met zijn boek over zijn voormalig collega Claus Relotius.

Voormalig Der Spiegel-journalist Claus Relotius, die eind vorig jaar toegaf passages verzonnen te hebben in zeker veertien artikelen sleept zijn voormalig collega Juan Moreno voor de rechter. Volgens Relotius staat Moreno’s boek Tausend Zeilen Lüge (Duizend regels gelogen) vol met fouten. In het boek doet Moreno uit de doeken hoe hij erachter kwam dat Relotius fraudeerde. Laatste wijziging: 25 oktober 2019, 09:23

Dat schrijft NRC. Volgens Relotius bevat het boek ‘onacceptabele onwaarheden’. De voormalig journalist stelt 22 onjuistheden gevonden te hebben, variërend van kleinigheden zoals de opmerking dat Relotius iedere dag met collega’s ging lunchen, tot grotere fouten zoals de opmerking dat Relotius veertig journalistieke prijzen won terwijl het er ongeveer de helft waren.

Moreno’s uitgever Rowolt stelt dat Relotius de zaak heeft aangespannen om Moreno’s reputatie te schaden. Voor Relotius is het de eerste keer dat hij zich publiekelijk uitspreekt over zijn fraude. Via een verklaring van zijn advocaat laat Relotius weten dat hij zich bewust is van zijn “eigen, grote schuld”. “En ik wil daar niets aan afdoen met mijn bezwaren tegen dit boek.” Hij stelt ook zich niet neer te willen leggen dat hij tot de orde wordt geroepen door iemand “die op een ziekelijke manier het contact met de werkelijkheid is kwijtgeraakt”.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.