— dinsdag 8 mei 2018, 14:45 | 0 reacties, praat mee

Denver Post loopt leeg na censuur door eigenaar

De lege plekken zijn alle ontslagen in de afgelopen vijf jaar bij de krant - © Denver Post

Opnieuw zijn er twee senior redacteuren vertrokken bij de Amerikaanse krant the Denver Post. Larry Ryckman en Dana Coffield besloten op dezelfde dag dat ze genoeg hadden. De krant heeft te lijden onder het bezuinigingsbeleid van eigenaar Alden Global Capital. Het investeringsfonds wil hoge rendementen halen, maar dat gaat ten koste van de krant. En nu is er ook nog steeds vaker sprake van censuur.

De laatste druppel voor Larry Ryckman was toen de eigenaren artikelen begonnen te censureren, meldt Poynter. Zo mocht de krant in eerste instantie niet schrijven over het ontslag van Dave Krieger, journalist voor zusterkrant Boulder Daily Camera. Krieger had een kritische opinie geplaatst over de eigenaar van de krant. En pas na flinke discussie mocht Ryckman schrijven over het recente vertrek van Chuck Plunkett, een van de initiatiefnemers van een begin vorige maand gepubliceerde noodoproep waarin de krant ageerde tegen Alden Global Capital. 

“Wanneer ik op moet opletten over wat ik wel of niet kan zeggen, dan is het tijd om te gaan,” zei Ryckman, een voormalige AP-chef en buitenlandse correspondent. “Ik had meer vrijheid als journalist in Rusland dan ik heb onder Alden Capital.”

Afgelopen maandag ondertekenden nog zo’n 55 van de 65 redactieleden een open brief waarin de censuur wordt betreurd en waarin Alden wordt opgeroepen om “ofwel in de krant te investeren of het aan iemand te willen verkopen die Colorado geeft, en dat moeten ze onmiddellijk doen”. Bij het hoofdkantoor van Alden Global Capital in New York staat voor vandaag een protestactie gepland.

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.