— dinsdag 26 september 2023, 13:17 | 0 reacties, praat mee

Delpher uitgebreid met tienduizenden edities van Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer

1925: een longread before it was cool in De Groene Amsterdammer, over een thema dat bijna een eeuw later nog speelt: wat doen we met de zomertijd? | De Groene / Delpher / KB

Delpher, de historische zoekmachine voor boeken, kranten en tijdschriften is uitgebreid. De nationale bibliotheek KB heeft 113.000 historische exemplaren van 343 tijdschrifttitels toegevoegd. Onder de nieuw gedigitaliseerde titels bevinden zich een kleine 2800 afleveringen van Vrij Nederland, ruim 1600 afleveringen van De Groene Amsterdammer en vroege edities van Libelle en Margriet, meldt de KB.

Niet alle titels zijn via het openbare internet te raadplegen, vanwege afspraken met auteursrechtenorganisaties van schrijvers en beeldmakers. Zo zijn afleveringen van Vrij Nederland van na 1969 alleen in de leeszaal van de KB te raadplegen. Delpher bevat van VN exemplaren tot 1994.

Van De Groene Amsterdammer zijn alle 1614 afleveringen uit de periode 1925-1960 vrij toegankelijk op Delpher.

Er zijn ook meer nummers van damesbladen Libelle (1936-1960) en Margriet (1951-1974) in Delpher opgenomen. Van Margriet zijn jaargangen 1970-1974 weer alleen in de leeszaal van de KB te raadplegen.

Eindredacteur van Delpher.nl Channa Hoogervorst noemt de uitbreiding van het digitale archief belangrijk voor historici, journalisten en liefhebbers: “Met deze uitbreiding is er in één klap 48 jaar aan Vrij Nederland- en 35 jaar aan Groene Amsterdammer-geschiedenis toegankelijk geworden. Een schat aan informatie voor onderzoekers die zich bezighouden met bijvoorbeeld mentaliteitsgeschiedenis of het maatschappelijke engagement van voor of na de oorlog.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.