— donderdag 27 februari 2020, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Tienduizenden gedigitaliseerde tijdschriften en boeken nu ook buiten leeszaal Koninklijke Bibliotheek beschikbaar

Mededelingen van de Nederlandse Dagbladpers (1949) - eveneens te bekijken via de Delpher-zoekmachine | KB

De Koninklijke Bibliotheek (KB) stelt via de kranten- en tijdschriftenzoekmachine Delpher 24.000 tijdschriften en 5000 boeken beschikbaar die voorheen alleen vanuit de KB-leeszaal toegankelijk waren.

De verruimde beschikbaarstelling is mogelijk nu de KB nieuwe afspraken heeft gemaakt met auteursrechtenorganisaties Lira en Pictoright.

“In de nieuwe afspraken is vastgelegd dat boeken en tijdschriften tot 1960 op Delpher getoond mogen worden mits ze niet meer commercieel verkrijgbaar zijn. Voorheen was dat slechts tot 1940. Voor tijdschriften is er vanaf 1950 ook toestemming nodig van de uitgevers. Die wordt komend jaar per tijdschrifttitel aan de uitgevers gevraagd, zodat we hopelijk ook de jaargangen uit deze laatste 10 jaar via Delpher vrij toegankelijk voor iedereen kunnen maken”, schrijft KB over de wijzigingen.

Materiaal dat via Metamorfoze (het nationaal programma voor behoud van papieren erfgoed, red.) wordt gedigitaliseerd en in Delpher wordt opgenomen,  vallen ook onder de nieuwe regeling.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.