— maandag 29 mei 2017, 09:44 | 1 reactie, praat mee

Dekker wil verplicht tv-zenderpakket schrappen

© Wolfgang Kumm / EPA

Staatssecretaris Sander Dekker komt dit najaar met een wetsvoorstel om het verplichte standaardpakket van minimaal dertig tv-zenders te laten vervallen*. Dat staat in een Kamerbrief over de toekomst van het mediabeleid. De Vereniging van Commerciële Omroepen (VCO) luidt de noodklok.

De huidige Mediawet van 1 januari 2014 schrijft voor dat het digitale standaardpakket minimaal 30 tv-zenders en 25 radiozenders moet bevatten. Met het loslaten van het zenderminimum zouden aanbieders mogelijk meer specifieke doelgroepen bedienen. Dekker verwacht niet dat de wetswijziging het zenderaanbod in het standaardpakket zal verkleinen. Het gemiddelde digitale standaardpakket is volgens de Mediaverantwoordelijke in de regering in 2016 gestegen van 43,1 naar gemiddeld 45,2 tv-zenders in het standaardpakket.

Daarnaast hebben pakketaanbieders hebben bij Dekker aangegeven “dat er geen intentie bestaat om het zenderaanbod in het basispakket te verkleinen”.

De Vereniging van Commerciële Omroepen twijfelt hier over. In de VCO zijn onder andere RTL, SBS Broadcasting, Disney, FOX International Channels, Discovery Networks en Viacom verenigd.  VCO is bang voor het verdwijnen van de pluriformiteit en diversiteit van het Nederlandse medialandschap. De commerciële televisiezenders wijzen er op dat aanbieders mogelijk met kleinere pakketten komen voor meer geld en zijn bezorgd over de toenemende marktmacht waardoor kleinere en themazenders onder druk komen te staan. Meer bij Fonk

* Eerste zin naar aanleiding van terechte kritiek verbeterd.

Bekijk meer van

VCO Sander Dekker

Praat mee

1 reactie

Philip Freriks, 29 mei 2017, 18:37

Onbegrijpelijk, dit stukje. Neem de eerste zin al. En zo verder. Last van zonnesteek?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.