— vrijdag 26 november 2021, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Deense journalistenvereniging raadt reis naar Qatar af

Qatar, 2015: een grote groep veelal Nepalese gastarbeiders werd naar het land gehaald om stadions te bouwen voor het WK 2022. Er zijn naar schatting 6500 arbeiders bij bouwactiviteiten omgekomen. - © AFP / Marwan Naamani

De Dansk Journalistforbund, Deense vereniging voor journalist raadt het zijn leden af om in aanloop naar het WK Voetbal 2022 af te reizen naar Qatar. Het risico is volgens de vereniging te groot dat kritische bronnen die met de media praten worden opgepakt.

Dat melden diverse media. Het advies volgt op de arrestatie en uitzetting van twee Noorse journalisten afgelopen weekend. De twee, Lokman Ghorbani en Halvor Ekeland, werden 32 vastgehouden. Hun camera’s werden in beslag genomen. Een bron waarmee Ghorbani en Ekeland een afspraak hadden, werd vlak voor hun afspraak opgepakt.

De arrestatie bewijst volgens Allan Boye Thulstrup van de Dansk Journalistforbund dat het regime in Qatar niet te vertrouwen is. Eerder beloofde de Qatarese regering dat de pers vrij zou kunnen werken in het land. Volgens Thulstrup komt de bronbescherming van journalisten in gevaar als ze in Qatar met critici van de regering praten.

Ook de NVJ en de Nederlandse Sport Pers (NSP) waarschuwen journalisten niet af te reizen naar Qatar om voorafgaand aan het WK Voetbal. Meer bij de Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.