— zaterdag 2 juli 2022, 20:48 | 0 reacties, praat mee

Staatssecretaris Uslu wil tijdelijke contracten NPO aanpakken

Algemeen secretaris NVJ Thomas Bruning in gesprek met staatssecretaris Gunay Uslu tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVJ. - © Joris van Gennip

Voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering van de NVJ ging de zaal in gesprek met staatssecretaris Gunay Uslu (D66). Het ging onder meer over de controverse rondom omroep Ongehoord Nederland, grensoverschrijdend gedrag in de sector en de vele flexcontracten bij de publieke omroep en lage zzp-tarieven in het algemeen. Laatste wijziging: 4 juli 2022, 10:50

‘Je vroeg me net of ik het spannend vond om hier te zijn. Maar zo zie ik het helemaal niet’, zegt Uslu tegen bestuurslid Rowan Blijd, die het gesprek met de staatssecretaris voerde. Uslu oogde inderdaad ontspannen op deze zaterdagmiddag in Amsterdam, voor een zaal van ongeveer veertig NVJ-leden.

Het gesprek met de staatssecretaris ging onder meer over de vele tijdelijke contracten en de lage beloning voor zzp’ers in de culturele en journalistieke sector.

Uit de zaal kwam de vraag of de overheid als financier van de publieke omroep geen eisen of voorwaarden zou kunnen stellen aan die subsidie. Wat te denken van een Fair Practice Code die gekoppeld is aan subsidieverlening?

Uslu: ‘Ja, ik denk dat ik hier iets in kan betekenen. Ik mag eigenlijk nog niets zeggen over de beleidsplannen van na 2023, maar honorering zal daar onderdeel van worden. Het heeft echt prioriteit.’ Ze hoopt in september meer te kunnen zeggen.

‘We moeten iets aan de criteria doen’
Het gesprek ging daarnaast over de toelatingscriteria voor publieke omroepen, naar aanleiding van het oordeel van de ombudsman over Ongehoord Nederland (ON). Volgens de ombudsman schond ON de journalistieke code van de publieke omroep. Wat is de rol van de staatssecretaris in deze kwestie?

Uslu benadrukte dat de zelfregulering van de media een groot goed vindt. De mediawet, de ombudsman, het bestuur van de NPO die sancties kan opleggen: het zijn volgens haar goede processen waar zij zich buiten wil houden. Maar dat betekent niet dat ze de kwestie naast zich neerlegt.

‘Ongehoord Nederland is volgens de huidige criteria in het omroepbestel gekomen’, zegt Uslu. ‘We moeten iets aan de criteria gaan doen, dat is een feit. En daar ben ik mee bezig met een adviescommissie. Mijn doel is dat die nieuwe criteria voor toelating en verantwoording er binnen een jaar zijn.’

Een ander belangrijk onderwerp van het gesprek was het grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector. Blijd benadrukt dat het niet alleen over seksueel grensoverschrijdend gedraag gaat, maar ook over de werkdruk, het altijd bereikbaar zijn.

‘Juist omdat het soms schuurt’
Maar uiteraard heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag extra aandacht na de incidenten bij The Voice en de uitspraken van VI-presentator Johan Derksen.

Blijd: ‘U bent inmiddels in gesprek met John de Mol, toch?’ Uslu bevestigt dat: ‘We zijn in gesprek met publieke en private partijen over een convenant voor een veilige werkomgeving. De gesprekken zijn goed, juist omdat het soms schuurt.’ Usle tempert wel de verwachtingen. Grensoverschrijdend gedrag is een groot en hardnekkig probleem is en, ondanks de stappen die volgens haar worden gezet, niet iets wat ‘binnen een maand over is’.

Als dank voor haar komst kreeg Uslu een ingelijste foto uit handen van bestuurslid en fotograaf Ruud Rogier. Het is de beruchte ‘functie elders’-foto van Kasja Ollongren die crisis veroorzaakte in de kabinetsformatie.

‘Dit staat voor een open overheid’, aldus Rogier. ‘En als-ie niet open is, zorgen wij journalisten daar wel voor.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.