PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 21 januari 2022, 13:09 | 0 reacties, praat mee

Staatssecretaris Uslu wil in gesprek met De Mol en omroepen

© Robin Utrecht / ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media, D66) wil in gesprek met Nederlandse omroepen en televisieproducent John de Mol, naar aanleiding van het vermoedelijke seksueel grensoverschrijdende wangedrag achter de schermen van talentenjacht The Voice of Holland. Dat heeft een woordvoerder van Uslu vrijdag bevestigd aan NRC. Laatste wijziging: 21 januari 2022, 13:26

Ze werd “misselijk” van de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma, vertelde ze tegen ANP. “Dit gedrag moet aangepakt worden.” Uslu begrijpt ook de kritiek op de houding van De Mol, die reageerde in de BOOS-uitzending van donderdag. “Het ligt niet aan de vrouwen. Mannen moeten hier echt hun verantwoordelijkheid nemen.”

Volgens minister Karien van Gennip van Sociale Zaken hebben werkgevers niet alleen een juridische, maar ook een morele verantwoordelijkheid om voor een veilig werkklimaat te zorgen, meldt NU.nl.

Er ligt duidelijk een taak voor de werkgever, benadrukt de bewindsvrouw. “Wat is goed werkgeverschap? Daar hoort bij dat je duidelijk bent wat voor cultuur je hebt, wat de processen zijn bij incidenten, wat voor trainingen je doet, een onafhankelijke vertrouwenspersoon”, somt Van Gennip op. “Dat zijn allemaal instrumenten die je als werkgever hebt om te zorgen voor die veilige werkomgeving.” Het verplicht stellen van een onafhankelijke vertrouwenspersoon is iets waar het kabinet al naar kijkt, zegt Van Gennip.

Ook justitieminister Dilan Yesilgöz vindt dat slachtoffers van seksueel misbruik zichzelf nooit iets moeten verwijten. In een reactie op het schandaal rond ‘The Voice’ zei ze vrijdag tegen de slachtoffers: “Het is niet jouw schuld. Het ligt nooit aan het slachtoffer.” Volgens de bewindsvrouw ‘kunnen we dat niet vaak genoeg herhalen’.

Op The Voice-zaak zelf kan ze verder niet ingaan, zei Yesilgöz. Ze wil politie en justitie niet voor de voeten lopen. “Zij moeten hun werk kunnen doen.” De BOOS-documentaire over het grensoverschrijdend gedrag en aantijgingen van aanranding en verkrachting heeft haar wel geraakt. “Ik ben er echt woedend over.”

Dat De Mol, die tot en met 2019 eindverantwoordelijk was voor het programma, in een reactie benadrukte dat er bij producent Talpa en The Voice genoeg “loketten” waren en zijn voor jonge vrouwen om melding te maken van wangedrag, kan op weinig begrip rekenen. “Dan denk ik: dieper graven, meer vragen stellen”, zegt Van Gennip.

Onder anderen The Voice-jurylid Ali B en oud-jurylid Marco Borsato worden in het programma BOOS beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De radiozenders van de NPO draaien daarom voorlopig hun muziek niet meer. Dat heeft een NPO-woordvoerder vrijdag bevestigd aan NRC, na berichtgeving van ANP. Donderdag liet streamingdienst Videoland al weten de documentaire over Ali B, The only way is up, offline te hebben gehaald. Maven Publishing, de uitgeverij van zijn boek De Ali B-methode, liet dezelfde dag weten de verkoop van het boek te hebben stilgelegd.Meer bij NRC / NU.nl / RTL Nieuws

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.