website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Discussie over noemen naam verdachte in moordzaak Nicky Verstappen

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Journalistiek op maandag 27 augustus 2018, 10:15

Verdachte Jos Brech is inmiddels opgepakt in Spanje

Verdachte Jos Brech is inmiddels opgepakt in Spanje - © Rob Engelaar / ANP

Nieuws UPDATE De doorbraak in de moordzaak op Nicky Verstappen leidt bij diverse redacties tot debatten over de naam van de verdachte, vooral nu hij is aangehouden. In 1998 werd de toen elfjarige Nicky Verstappen vermoord teruggevonden. Een dader is nooit gevonden. Uit DNA-onderzoek zou nu blijken dat Jos Brech de mogelijke dader is.

De politie maakte bekend dat Jos Brech verdacht is in de moordzaak. Ze gaven een foto en zijn naam vrij.

RTV Noord heeft zelfs tweets verwijderd en Facebookposts herschreven.

Ook bij NRC levert het discussies op. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch stelt in de krant dat NRC erg terughoudend is bij het voluit noemen van de naam van de verdachten, alleen in dit geval had de krant het eerste over Jos B., daarna werd het toch Jos Brech en vervolgens werd dat besluit weer teruggedraaid.

“Onder het aangepaste bericht online zetten we keurig het nootje ‘In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van de verdachte voluit geschreven. Dit strookt niet met het artikel in de NRC-code over het omschrijven van verdachten’.” De vraag is echter nu of de krant geen uitzondering moet maken voor gevallen waarbij de politie zelf de namen bekend maakt en vraagt een verdachte op te sporen. Vandermeersch stelt dat er binnenkort een nabespreking waarbij alle redacteuren welkom zijn. “Onze code is inderdaad niet in steen gehouwen en wordt geregeld bijgeschaafd en aangepast.”

 

 

 

 

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Cisca van Bommel, 27 augustus 2018, 17:49

    Ik vind het vreemd om nu ineens, nadat de politie zelf de volledige naam en foto van de verdachte heeft vrijgegeven, over “Jos B.” te gaan praten. Dit komt erg geforceerd en krampachtig over, te meer daar er ook tweets zijn verwijderd en berichten zijn herschreven. Het is onzinnig.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.