Discussie over noemen naam verdachte in moordzaak Nicky Verstappen

UPDATE De doorbraak in de moordzaak op Nicky Verstappen leidt bij diverse redacties tot debatten over de naam van de verdachte, vooral nu hij is aangehouden. In 1998 werd de toen elfjarige Nicky Verstappen vermoord teruggevonden. Een dader is nooit gevonden. Uit DNA-onderzoek zou nu blijken dat Jos Brech de mogelijke dader is.
De politie maakte bekend dat Jos Brech verdacht is in de moordzaak. Ze gaven een foto en zijn naam vrij.
Nu verdachte in de zaak #nickyverstappen is aangehouden noemt de politie alleen voornaam en initiaal. Benieuwd wat verschillende media doen; volledige naam, intitiaal, foto met balk of niet?
— sanderknura (@sanderknura) August 26, 2018
RTV Noord heeft zelfs tweets verwijderd en Facebookposts herschreven.
Met de aanhouding van Jos B. is het niet meer noodzakelijk om zijn naam en herkenbare gezicht te publiceren. RTV Noord respecteert het recht op privacy van de verdachte, en heeft een aantal Tweets verwijderd, Facebookposts herschreven en foto's aangepast waarop B. herkenbaar was.
— RTV Noord (@rtvnoord) August 26, 2018
Het is volkomen logisch de naam Brech te gebruiken. Privacy is altijd een afweging, niet iets absoluuts. Sommige misdrijven zijn zodanig van aard dat de openbaarmaking van de naam boven privacybescherming verdachte gaat. (Zegt ook RaadvdJourn in dit soort zaken).
— hans laroes (@hanslaroes) August 26, 2018
Klopt. Maar is dat in dit geval niet wat eigenaardig? Naam en foto zijn zo breed in de publiciteit gebracht dat het vreemd overkomt om nu opeens af te korten en foto’s te blurren. https://t.co/ZfCNxlz8Ml
— Saskia Belleman (@SaskiaBelleman) August 27, 2018
Ook bij NRC levert het discussies op. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch stelt in de krant dat NRC erg terughoudend is bij het voluit noemen van de naam van de verdachten, alleen in dit geval had de krant het eerste over Jos B., daarna werd het toch Jos Brech en vervolgens werd dat besluit weer teruggedraaid.
“Onder het aangepaste bericht online zetten we keurig het nootje ‘In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van de verdachte voluit geschreven. Dit strookt niet met het artikel in de NRC-code over het omschrijven van verdachten’.” De vraag is echter nu of de krant geen uitzondering moet maken voor gevallen waarbij de politie zelf de namen bekend maakt en vraagt een verdachte op te sporen. Vandermeersch stelt dat er binnenkort een nabespreking waarbij alle redacteuren welkom zijn. “Onze code is inderdaad niet in steen gehouwen en wordt geregeld bijgeschaafd en aangepast.”
Praat mee
1 reactie
Cisca van Bommel, 27 augustus 2018, 17:49
Ik vind het vreemd om nu ineens, nadat de politie zelf de volledige naam en foto van de verdachte heeft vrijgegeven, over “Jos B.” te gaan praten. Dit komt erg geforceerd en krampachtig over, te meer daar er ook tweets zijn verwijderd en berichten zijn herschreven. Het is onzinnig.