— maandag 27 augustus 2018, 10:15 | 1 reactie, praat mee

Discussie over noemen naam verdachte in moordzaak Nicky Verstappen

Verdachte Jos Brech is inmiddels opgepakt in Spanje - © Rob Engelaar / ANP

UPDATE De doorbraak in de moordzaak op Nicky Verstappen leidt bij diverse redacties tot debatten over de naam van de verdachte, vooral nu hij is aangehouden. In 1998 werd de toen elfjarige Nicky Verstappen vermoord teruggevonden. Een dader is nooit gevonden. Uit DNA-onderzoek zou nu blijken dat Jos Brech de mogelijke dader is.

De politie maakte bekend dat Jos Brech verdacht is in de moordzaak. Ze gaven een foto en zijn naam vrij.

RTV Noord heeft zelfs tweets verwijderd en Facebookposts herschreven.

Ook bij NRC levert het discussies op. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch stelt in de krant dat NRC erg terughoudend is bij het voluit noemen van de naam van de verdachten, alleen in dit geval had de krant het eerste over Jos B., daarna werd het toch Jos Brech en vervolgens werd dat besluit weer teruggedraaid.

“Onder het aangepaste bericht online zetten we keurig het nootje ‘In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van de verdachte voluit geschreven. Dit strookt niet met het artikel in de NRC-code over het omschrijven van verdachten’.” De vraag is echter nu of de krant geen uitzondering moet maken voor gevallen waarbij de politie zelf de namen bekend maakt en vraagt een verdachte op te sporen. Vandermeersch stelt dat er binnenkort een nabespreking waarbij alle redacteuren welkom zijn. “Onze code is inderdaad niet in steen gehouwen en wordt geregeld bijgeschaafd en aangepast.”

 

 

 

 

Bekijk meer van

NRC Nicky Verstappen Jos Brech

Praat mee

1 reactie

Cisca van Bommel, 27 augustus 2018, 17:49

Ik vind het vreemd om nu ineens, nadat de politie zelf de volledige naam en foto van de verdachte heeft vrijgegeven, over “Jos B.” te gaan praten. Dit komt erg geforceerd en krampachtig over, te meer daar er ook tweets zijn verwijderd en berichten zijn herschreven. Het is onzinnig.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.