De toekomst van de Persgroep volgens de nieuwe directeur

"Onze toekomst is digitaal." Dat zegt de nieuwe directeur van de Persgroep Nederland, Erik Roddenhof, in een interview met De Gelderlander (via Blendle).
“We zullen kranten produceren zolang consumenten dat willen. Tot de aller-, allerlaatste snik. En die laatste snik is nog mijlenver weg. [...] Journalistiek zijn onze kranten uitstekend, maar we moeten leren hoe we verhalen digitaal vertellen. Met beeld, met geluid, met graphics. Daar is een wereld te winnen en daar werken we hard aan.”
“We doen het al best netjes. Bij de Volkskrant verkopen we meer digitale en hybride abonnementen dan papieren. Bij Trouw en de regionale kranten groeien we ook, maar dan op papier. Eerlijk gezegd: I don’t care. Als mensen maar betalen voor onze journalistiek. Mijn ambitie is dat je bij ons het nieuws van de wereld tot je voordeur krijgt.”
“Ik denk dat wij in de toekomst belangrijker worden. Omdat in een tijd waarin iedereen van alles kan schreeuwen, vertrouwen belangrijker wordt. Ons hele verdienmodel is gebaseerd op het woordje betrouwbaarheid.”
“Wij moeten niet Twitter, Facebook of nu.nl willen kopiëren. Wij zijn de nieuwsmákers. Andere media kopiëren het alleen maar.”
Praat mee
1 reactie
Lysette Verwegen, 10 februari 2017, 15:19
Vandaag, 10 februari, krijg ik van het bovenstaande verhaal een nare smaak in mijn mond. Vooral het citaat van directeur Erik Roddenhof: “Ik denk dat wij in de toekomst belangrijker worden. Omdat in een tijd waarin iedereen van alles kan schreeuwen, vertrouwen belangrijker wordt. Ons hele verdienmodel is gebaseerd op het woordje betrouwbaarheid.”
Met de nieuwste ontwikkelingen - het opdoeken van de redacties van de huis-aan-huiskranten lijkt het erop dat alleen financiën belangrijker worden voor De Persgroep (over de bedrijfsvoering zullen we het maar niet hebben).
Betrouwbaarheid wordt niet bereikt door lezers te laten meeschrijven en professionele journalisten/redacteuren buiten de deur te zetten. Als ik het nieuws van meeschrijvers wil lezen kijk ik wel op Facebook . En wat zien we daar? Precies: vooral veel geschreeuw en ongenuanceerde berichten. Met de meeschrijvers verdwijnt ook het professionele netwerk wat nodig is voor kritische journalistiek en diepgang, om over het taalgebruik maar niet te spreken of schrijven in dit geval.
“Wij moeten niet Twitter, Facebook of nu.nl willen kopiëren. Wij zijn de nieuwsmákers.”, is het laatste citaat van Erik Roddenhof. Nieuwsmaker is De Persgroep zeker: met gebrek aan visie, waardoor de regionale en huis-aan-huiskranten precies datgene worden wat De Persgroep niet wil zijn: een kopie van Facebook en andere social media. En dat in een tijd waarin steeds meer blijkt dat met name lokale journalistiek een steeds belangrijkere rol vervult.