De Telegraaf tekent bezwaar aan tegen korte persmoment Hugo de Jonge
De politieke redactie van De Telegraaf heeft bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bezwaar gemaakt tegen het optreden van Hugo de Jonge tijdens een videocall voor schrijvende pers. Er was ruimte voor vragen ingeruimd, maar deze werden volgens chef politieke redactie Inge Lengton niet allemaal én niet naar tevredenheid beantwoord.
“Ik kan er echt niet bij dat er zo met de schrijvende pers wordt omgegaan”, zegt Lengton in een verklaring aan Villamedia: “Het is voor mij echt een principekwestie. Ik heb het gevoel dat wij niet serieus worden genomen en dat de blinkende tv-camera’s in de ogen van het kabinet veel belangrijker zijn.”
Vanochtend uitte Lengton al haar frustraties op Twitter: “Het zat mij even heel hoog.”
Schrijvende pers mocht tijdens brakke videocall per medium 1 vraag stellen. Maar zelfs dat werd niet bij iedereen gehaald, want minister moest naar televisie. I kid you not.
— Inge Lengton (@IngeLengton) December 14, 2020
“Wij hebben onze vraag ook eigenlijk toen al gebruikt om onze onvrede te uiten: ‘Wat is dit nu eigenlijk? Onze lezers zitten ook vol met vragen’. Ja, toen stond minister De Jonge ook met een mond vol tanden.”
Lengton neemt het niet alleen het ministerie, maar het hele kabinet kwalijk: “We moeten als krant uitgebreide vragen kunnen stellen. Nu stapt Mark Rutte na de toespraak op de fiets, gaat hij naar huis en neemt de rest van de ministers plaats voor de tv-camera’s.”
Woordvoerder
De woordvoerder reageerde volgens Lengton nogal verbaasd op haar bezwaar: “Hij zei dat de videocall met de schrijvende pers meer een stukje service was richting de journalisten. Alsof ze ons er een plezier mee deden dat De Jonge even een vraagje kwam beantwoorden. Een hele vreemde gang van zaken.”
De woordvoerder van het ministerie van VWS laat Villamedia weten het oneens te zijn met de zienswijze van Lengton: “We kregen maandagochtend te horen dat er besloten was dat er een toespraak van de premier zou komen. De minister wilde daarna ook graag op verschillende podia een toelichting geven. Daarbij was het belangrijk om - naast verschillende radio- en tv-programma’s - ook de schrijvende pers te woord te staan.”
Het ministerie heeft de schrijvende pers daarna uitgebreid op de hoogte gebracht van het moment: “We hebben ze ‘s middags direct uitgenodigd voor een digitale bijeenkomst. Direct na de toespraak, om half 8. De minister moest om 8 uur direct naar een televisie-uitzending. Dat wist iedereen, en iedereen wist dat er maar één vraag gesteld kon worden.”
Het ministerie neemt het bezwaar van De Telegraaf zeker mee, maar er is ook onbegrip voor de actie: “We hadden het graag al gehoord toen wij de spelregels aan de media toededen. We snappen ook de grote woorden niet: als de minister iets wil, dan is het de media te woord staan. En daar is hij gisteren ook de hele avond mee bezig geweest.”
Praat mee
1 reactie
Therry da Silva, 17 december 2020, 17:40
De dag dat er even geen stroom en internet meer is, dan pas beseffen we allemaal weer waarom de schrijvende pers netjes te woord staan van belang is. Het getuigt van visie en besef van het belang van persvrijheid als je dat nu al kan. Mensen willen goed geïnformeerd zijn en wat ze zien en horen kunnen checken in een betrouwbaar, onafhankelijk en actueel nieuwsmedium.