e learning nvj

— maandag 9 januari 2017, 15:03 | 0 reacties, praat mee

De Standaard wijst columnist Abou Jahjah de deur

Abou Jahjah vorig jaar tijdens de presentatie van zijn boek Pleidooi voor radicalisering | Jeroen Jumelet / ANP

De Vlaamse krant De Standaard heeft met onmiddellijke ingang de wekelijkse column van Dyab Abou Jahjah geschrapt, vanwege vergoeilijkende uitspraken over een aanslag in Jeruzalem op zondag, waarbij vier doden en meerdere gewonden vielen. Een man reed met een truck door een mensenmenigte en werd later zelf ook gedood. Abou Jahjah noemde de aanslag in een Facebook-post een noodzakelijke daad van verzet, gezien de bezetting van Palestijns gebied door Israël. Laatste wijziging: 9 januari 2017, 15:15

De Standaard zegt dat Abou Jahjah zich met die uitspraken “buiten de grenzen van het publieke debat” plaatst zoals de krant die nastreeft. “Facebook is niet De Standaard. De vrijheid die een columnist daar heeft, is nog groter. Maar dit gaat om een fundamentele kwestie”, aldus de krant.

Abou Jahjah had drie jaar een wekelijke column in De Standaard. De krant schrijft dat hij daarin scherpe opinies uitte maar die vielen binnen de grenzen, vindt De Standaard. Dat Abou Jahjah schreef dat de bevrijding van Palestina “by any means necessary” mag worden gerealiseerd slaat elk ander geluid dood, oordeelt de krant: “Vlak na een aanslag laat die zin helaas geen ruimte voor interpretatie, voorwaardelijkheid of broodnodig debat meer.”

Abou Jahjah is goed voor controverse: toen uitgeverij De Bezige Bij hem een boekencontract gaf, stapten enkele auteurs op. Ook was er stevig verzet tegen de uitnodiging voor VPRO’s Zomergasten, vorig jaar. Vorig jaar kondigde satirisch studententijdschrift Propria Cures aan dat het Abou Jahjah als gastredacteur had aangetrokken. Meer bij De Standaard

Bekijk meer van

De Standaard Abou Jajah

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.