PersVeilig

— dinsdag 9 augustus 2016, 10:07 | 0 reacties, praat mee

NRC weert cartoon Oppenheimer uit de krant

Abou Jahjah - © Koen van Weel/ANP

NRC Handelsblad heeft maandag een cartoon van Ruben Oppenheimer geweerd uit de krant en van de website gehaald. Het ging om een tekening bij een opiniestuk van de omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah, die vorige week te gast was in het VPRO-programma Zomergasten. De cartoon was al wel online geplaatst, maar na een ‘journalistieke discussie’ is besloten de prent te verwijderen. Laatste wijziging: 9 augustus 2016, 10:17

In het opiniestuk bedankt Abou Jahjah Nederland voor de ruimte die hij kreeg in Zomergasten. In het artikel spreekt hij over zichzelf als ‘de grote boze wolf’. De gewraakte cartoon liet Abou Jahjah als grote boze wolf zien, die het opengesneden lijk van een van de drie biggetjes op zijn rug draagt.

Adjunct-hoofdredacteur van NRC, Egbert Kalse, heeft laten weten dat NRC niet opnieuw de discussie wilde aanzwengelen of Abou Jahjah nu wel of niet een wolf in schaapskleren is.

Oppenheimer zegt het te betreuren dat de cartoon is verwijderd, maar respecteert de beslissing van de hoofdredactie. ‘Het is mijn taak zo scherp mogelijk uit de hoek komen, maar uiteindelijk maakt de hoofdredactie een afweging.’

Oppenheimer plaatste de spotprent vervolgens op Twitter. ‘Niks geeft een cartoon meer bekendheid dan het niet afdrukken ervan. Eigenlijk moet ik NRC dus bedanken voor de ruimte die ik niet kreeg’, post hij.

Meer bij Elsevier

 

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.