data als kans

— woensdag 4 mei 2022, 08:46 | 0 reacties, praat mee

De Krim: journalist spoorloos

Familie van Iryna Danilovich tast al sinds 29 april in het duister over haar verblijfsplaats | Andrii Zubariev / via CPJ

Op het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim wordt een lokale journalist al geruime tijd vermist, meldt persvrijheidsorganisatie CPJ. Iryna Danilovich verdween op 29 april. Op dezelfde dag werd haar woning doorzocht, waar ze met haar ouders woont. Laatste wijziging: 4 mei 2022, 08:53

Haar vader zegt dat telefoons en laptops werden meegenomen door mannen die zich niet wilden identificeren noch een huiszoekingsbevel wilden tonen. Wel vertelden ze dat Danilovich “zeker tien dagen” vast zit, omdat ze informatie met een buitenlandse mogendheid zou hebben gedeeld.

Onderzoek door CPJ leverde weinig informatie op: het vond geen recente stukken op de sites waarvoor ze schreef. Ook kon CPJ geen social media-berichten vinden over Russische troepenbewegingen. Die zouden volgens haar vader mogelijk aanleiding zijn geweest voor arrestatie.

Danilovich deelde in maart onder meer een bericht over dagblad Novaya Gazeta, dat binnen Rusland activiteiten opschortte en later een Oekraïens bericht over verliezen aan Russische kant. Verzoeken van CPJ aan de autoriteiten op De Krim bleven zonder respons.

Sinds de Russische annexatie van De Krim in 2014 is de persvrijheid op het schiereiland sterk afgenomen. In 2020 werd een Oekraïense journalist tot 2054 van het eiland geweerd en in de jaren ervoor waren er geregeld incidenten, zoals boetes voor uitspraken en invallen bij kritische journalisten door de Russische geheime dienst.

Bekijk meer van

De Krim CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.