— dinsdag 17 mei 2022, 10:09 | 0 reacties, praat mee

De Krim: vermiste journaliste wekenlang verhoord door Russische geheime dienst

De sinds eind april verdwenen journalist Iryna Danilovich is door haar advocaat gevonden in een detentiecentrum van inlichtingendienst FSB in Simferopol, de hoofdstad van het door Rusland bezette De Krim. Persvrijheidsorganisatie CPJ meldt, op basis van lokale media, dat Danilovich wordt beschuldigd van het ongeoorloofd hanteren van explosieven. Laatste wijziging: 17 mei 2022, 10:13

Dat kan haar een celstraf van acht jaar opleveren. Advocaat Aider Azamatov zegt dat zijn cliënt in het centrum is onderworpen aan leugendetectortests en doorlopend werd verhoord over banden met activisten, (buitenlandse) media en politieke gevangenen op De Krim.

Volgens Azamatov kwam ook haar werk voor zender Krym.Realii ter sprake. Dat is een onderdeel van de Amerikaanse wereldomroep Radio Free Europe/Radio Liberty. Azamatov zegt dat Danilovich in 2021 is geïnterviewd voor een item over het ziekenhuis waar ze als verpleegster werkt. Van een werkrelatie met RFE/RL was nooit sprake, benadrukt hij.

Danilovich stelt dat tijdens de verhoren er soms een zak over haar hoofd ging, met het dreigement dat bij leugens ze ‘naar het bos’ zou worden gebracht. Ze moest later een video opnemen dat er van dwang bij de verhoren geen sprake was en zegt blanco papieren te hebben moeten tekenen in ruil voor vrijlating.

Daarna werd Danilovich verteld dat er tweehonderd gram explosieven in haar tas was gevonden. Dat kan haar op acht jaar gevangenisstraf komen te staan.

CPJ zegt dat de behandeling van Danilovich niet onbestraft mag blijven. “Ze moeten deze opgeklopte beschuldigingen tegen Iryna Danilovich laten vallen, haar onmiddellijk vrijlaten en stoppen met het verzinnen van aanklachten om journalisten op De Krim te intimideren”, aldus een woordvoerder. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

De Krim CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.