Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 26 juni 2023, 12:08 | 2 reacties, praat mee

De Gelderlander sluit enkele regiokantoren en voegt edities samen

Een voorpagina van de krant de Gelderlander. - © Robin van Lonkhuijsen/ANP

Regionaal dagblad De Gelderlander heeft enkele regiokantoren in de provincie gesloten en enkele edities van het regionale katern samengevoegd. De krant wordt nu gemaakt vanuit drie kantoren in Arnhem, Doetinchem en Nijmegen. Laatste wijziging: 26 juni 2023, 14:16

Vrij ‘geruisloos’ sloot enkele weken geleden het kantoor in Rhenen, schrijft de krant in een redactioneel commentaar. De redacteuren die eerder vanuit Rhenen werkten werken nu vanuit Arnhem.

In de hoogtijdagen had De Gelderlander nog kantoren in de gehele provincie, in Zevenaar, Druten, Elst, Boxmeer, Winterswijk, Ede, en Tiel. ‘We zaten midden in de gemeenschap, mensen liepen zo naar binnen.’

Dit was echter in het tijdperk voor de komst van het internet. ‘Lezers mailen ons, foto’s komen digitaal tot ons en sinds corona weten we dat we alles ook vanuit ons eigen huis kunnen doen.’ Al die verschillende kantoren, vindt de krant, zijn simpelweg niet meer nodig. Bovendien is het openhouden van deze kantoren ‘te duur’, net zoals ‘het papier waarop de krant gedrukt wordt’. Bovendien heeft De Gelderlander relatief weinig lezers in Rivierenland en de Vallei.

‘Het is eenvoudigweg niet meer rendabel om voor elke editie een apart katern te maken’, stelt de krant. Al werd een eerdere fusie van twee katernen, Rivierenland en de Betuwe, bij de zaterdagkrant weer teruggedraaid omdat het verspreidingsgebied té groot bleek te zijn. ‘Het gebied blijkt te groot en te verschillend om iedereen vanaf Huissen tot en met Geldermalsen te kunnen bedienen.’

De krant ziet het echter niet als een bezuiniging. ‘De digitalisering wijst ons de weg en biedt ook meer mogelijkheden dan print. We leveren niet minder nieuws, maar zelfs meer. Op de site is immers plaats genoeg’, schrijft Jacqueline de Bekker, chef eindredactie en vormgeving van de krant.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jan Everhard, 27 juni 2023, 13:36

Dit is de eerste echte indicator dat het DPG ernst is met het afschaffen van de papieren kranten en om volledig digitaal te gaan. Volgens de oorspronkelijke plannen moeten er in 2025 minstens twee en als het kan drie regionale kranten digitaal zijn! Dat zal ongetwijfeld arbeidsplaatsen kosten. Op de redacties, advertentieafdelingen en bij de drukkerijen. De verkopers van krantenpapier zullen het ook merken en ook daar zal het arbeidsplaatsen kosten. Een ander effect zal zijn dat de advertietiemacht van DPG groter zal worden. DPG wil aan de ene kant concurreren met Google en Facebook en aan de andere kant hun bijna monopolie inzetten om te proberen de prijzen van online advertenties naar hun hand te zetten. Het AD zal de eerste landelijke krant worden die helemaal digitaal zal gaan. Daarna zal de rest volgen. Remarque mag de komende jaren zijn hoofd breken hoe hij dat bij zijn vroegere krant (De Volkskrant) en bij de andere kranten voor elkaar kan krijgen. Er zal voor de landelijke kranten een ‘rompredactie’ komen en iedere afzonderlijke krant houdt dan een kleinere redactie over voor de ‘eigen’ invulling.
Doel van DPG: tegen zo min mogelijk kosten zoveel mogelijk winst maken.
Vakbond let op uw saek! Ga met de regionale en landelijke redacties aan de slag en formuleer een strategie! Creëer een goede samenwerking met het DPG personeel en vorm een serieuze tegenmacht.
Gebeurt dat niet dan loopt het niet goed af met het DPG personeel, zal het medialandschap verschralen en krijgt het feitelijke bijna monopolie van DPG een andere kwaliteit waardoor het vakbondswerk een stuk lastiger en moeilijker wordt.
Jan Everhard.

modscholten, 27 juni 2023, 14:23

Een regionale krant die zijn regiokantoren sluit is zoiets als een ijswinkel die de koelkast de deur uitdoet. Heeft niets met digitalisering te maken, alleen met uitrekenen wanneer het licht het uitgaat en welke Belg dit gaat doen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.