— vrijdag 13 april 2018, 16:26 | 0 reacties, praat mee

De Correspondent op zoek naar het ideale online debat

© Harald Dunnink

Karel Smouter, docent Journalistiek aan Hogeschool Windesheim, gaat voor De Correspondent op zoek naar hoe we een goed en genuanceerd debat op het internet kunnen voeren. En bij De Correspondent is een 'gespreksredacteur' aangesteld: Gwen Martèl, want het journalistieke platform dient als proeftuin en gesprekstafel.

De komende weken onderzoekt Smouter hoe we een goed en genuanceerd debat op het internet kunnen voeren, aldus het missiestuk. Online debatteren is de afgelopen jaren flink veranderd. “Voor het internet opkwam bestond onze geschreven debatcultuur vrijwel alleen uit lange stukken van professoren op de opiniepagina’s van onze kranten en nu is het totaal gepolariseerd”, aldus Smouter. “Het publiek heeft zich verdeeld over verschillende platforms waar het vooral gelijkgestemden aantreft. En van de zogenoemde ‘stille meerderheid’ wordt minder en minder vernomen. De schreeuwers lijken te winnen.”

Smouter volgt de ontwikkelingen die al gaande zijn bij social media om de kwaliteit van het online debat op te krikken. Maar hij wil ook ook in gesprek met gespreksdeskundigen en debatologen, die online en in real life modellen voor betere gesprekken en debatten hebben ontwikkeld. “Kun je op internet bijvoorbeeld zoiets als een socratisch gesprek voeren? Wat kun je leren van conflictbemiddelaars die middels methoden als ‘Deep Democracy’ zoeken naar consensus in plaats van conflict. Hoe zou een gedepolariseerde online debatcultuur binnen bereik komen?”

“Zie mijn zoektocht als een soort online denktank op zoek naar de voorwaarden voor het best mogelijke online debat. De Correspondent is daarbij onze gesprekstafel én onze proeftuin.”

Smouter trekt samen op met Gwen Martèl, die vandaag officieel van start gaat als ‘gespreksredacteur’. Want hoewel de afgelopen jaren bij nieuwsmedia veelal wordt gestopt met reacties vanwege het gebrek aan zinvolle reactiest is De Correspondent van mening dat de bijdragen van lezers de journalistiek van het platform beter maakt . Martél gaat deskundige leden actief betrekken bij bijdragen om correspondenten te helpen met hun journalistiek zoektocht. ook wil ze meer tegenspraak organiseren en waar mogelijk in samenwerking met de auteur bedenken welke kritieken nadere uitwerking verdienen of een uitgebreide repliek? Ook wordt er gekeken of er technische verbeteringen mogelijk zijn die het gesprek overzichtelijker maken.

Ook bij Villamedia zijn er de afgelopen tijd artikelen verschenen die betrekking hebben op het online debat.
Lees ook:
Wierd Duk: ‘Durft de nieuwe Inquisitie het debat aan?’
Durft Duk het inhoudelijk debat aan?

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.