training eu starters

— donderdag 28 april 2016, 13:32 | 0 reacties, praat mee

‘Sponsored content is zelfmoordstrategie voor onafhankelijke journalistiek’

© TRIK

Rob Wijnberg uit in een analyse op de Correspondent zijn zorgen over de explosieve groei van gesponsorde artikelen. Volgens Wijnberg zet de ze ontwikkeling de onafhankelijke journalistiek op het spel. Laatste wijziging: 2 mei 2016, 11:20

En het is niet alleen een nationale trend. “Van The Guardian tot de Volkskrant, van The New York Times tot NRC Handelsblad: overal schieten de gesponsorde artikelen en als redactionele inhoud verpakte advertenties als paddenstoelen uit de grond.” Hoewel het geen nieuwe ontwikkeling is, noemt Wijnberg de schaamteloosheid waarmee sponsored content als journalistiek model voor de toekomst wordt bejubeld wél nieuw. Zonder gêne verkondigen diverse media hoe ze adverteerders in staat stelt hun kranten te vullen met reclame verpakt als journalistiek.

In combinatie met dalende oplages, een krimpende traditionele advertentiemarkt en de opmars van ad blockers is het volgens Wijnberg begrijpelijk waarom kwaliteitsmedia hun toevlucht zoeken tot redactionele samenwerkingen met adverteerders zelf.  Maar het probleem is natuurlijk dat met deze commerciële strategie juist een imago van betrouwbaarheid en onafhankelijkheid op het spel wordt gezet. “De ironie is dat de journalistiek, in Nederland en daarbuiten, in feite een zelfmoordstrategie heeft gekozen als redding van haar ondergang. Juist datgene wat de journalistiek haar geloofwaardigheid verschaft - onafhankelijke, niet door andermans belangen besmette informatie -, wat een medium de moeite waard maakt om voor te betalen én in te adverteren, wordt bij het grofvuil gezet.”

Volgens Wijnberg zijn er nog genoeg alternatieven om dit niet te laten gebeuren.

Bekijk meer van

Rob Wijnberg De Correspondent

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.