training eu starters

— woensdag 16 januari 2019, 14:00 | 0 reacties, praat mee

De 5G-trein verlaat het station

Foto: Truus van Gog

Internetten op je smartphone ging nog nooit zo snel als nu. Maar snel kan altijd sneller. Daarom stampen telecomboeren overal ter wereld al nu al een nieuw netwerk uit de grond. Dat zogenoemde 5G-netwerk (als je smartphone niet uit het stenen tijdperk stamt surf je nu via 4G) laat je in theorie duizend keer sneller downloaden dan nu. En met zo'n hypersnel netwerk kun je leuke dingen doen.

Waar 4G videobellen een enorme boost gaf, kan 5G hetzelfde gaan doen met hologram-telefonie. Door een hologram van jezelf te maken en dat naar kantoor te streamen, wordt het bijwonen van die onhandig geplande redactievergadering een stuk makkelijker. Zij het virtueel. Over zulke hologramgesprekken werd in 1980 al gefantaseerd in Star Wars: The Empire Strikes Back (sorry voor de Star Wars-verwijzing, ik ben nou eenmaal een nerd). En met 5G worden ze waarschijnlijk echt mogelijk.

Een andere innovatie die 5G mogelijk kan maken is interactieve live-televisie. Dat dat interessant kan zijn liet Netflix eind december al zien toen het de film Black Mirror: Bandersnatch uitbracht. De film schotelt kijkers talloze keuzemomenten voor, die het verhaal beïnvloeden. Dat 5G de consument op eenzelfde manier het verloop van het nieuwsverhaal gaat laten bepalen is wat vergezocht, maar het kan hen bijvoorbeeld wel live laten inzoomen op aspecten van nieuwsverhalen.

En als het aan ‘VR-godmother’ Nonny de la Peña ligt gaat het nieuwe netwerk eindelijk de mainstream-doorbraak van virtual reality betekenen. Volgens De la Peña gaat de combinatie van 5G, goedkopere en sterkere headsets en een toenemende vraag naar immersieve verhalen ertoe leiden dat journalisten kijkers over niet al te lange tijd rechtstreeks laten rondlopen in 3D-nieuwsverslagen.

De eerste telefoons die 5G ondersteunen komen er ook dit jaar al aan. Samsung, Huawei, Oneplus, Oppo en Honor hebben allemaal aangegeven aan 5G-telefoons te werken. En ook fabrikanten als Apple en Sony blijven niet lang achter. Aan de andere kant van de industrie wordt al druk getest met 5G-netwerken. In december voerde KPN al tests uit op de Arena-boulevard en in het Johan Cruijff Stadion in Amsterdam. En in Groningen lopen binnen het project 5Groningen al sinds 2017 een aantal pilots.

Dat het nieuwe hypersnelle mobiele internet ons vak gaat veranderen staat buiten kijf. Maar hoe, dat vereist creatief denken. Iets waar ze bij The New York Times al mee bezig zijn. De krant is onlangs samen met telecomaanbieder Verizon een onderzoeksproject gestart naar de journalistieke mogelijkheden van 5G. De 5G-trein begint langzaam op stoom te komen. Ik ga alvast een kaartje reserveren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.