De 5G-trein verlaat het station

Internetten op je smartphone ging nog nooit zo snel als nu. Maar snel kan altijd sneller. Daarom stampen telecomboeren overal ter wereld al nu al een nieuw netwerk uit de grond. Dat zogenoemde 5G-netwerk (als je smartphone niet uit het stenen tijdperk stamt surf je nu via 4G) laat je in theorie duizend keer sneller downloaden dan nu. En met zo'n hypersnel netwerk kun je leuke dingen doen.
Waar 4G videobellen een enorme boost gaf, kan 5G hetzelfde gaan doen met hologram-telefonie. Door een hologram van jezelf te maken en dat naar kantoor te streamen, wordt het bijwonen van die onhandig geplande redactievergadering een stuk makkelijker. Zij het virtueel. Over zulke hologramgesprekken werd in 1980 al gefantaseerd in Star Wars: The Empire Strikes Back (sorry voor de Star Wars-verwijzing, ik ben nou eenmaal een nerd). En met 5G worden ze waarschijnlijk echt mogelijk.
Een andere innovatie die 5G mogelijk kan maken is interactieve live-televisie. Dat dat interessant kan zijn liet Netflix eind december al zien toen het de film Black Mirror: Bandersnatch uitbracht. De film schotelt kijkers talloze keuzemomenten voor, die het verhaal beïnvloeden. Dat 5G de consument op eenzelfde manier het verloop van het nieuwsverhaal gaat laten bepalen is wat vergezocht, maar het kan hen bijvoorbeeld wel live laten inzoomen op aspecten van nieuwsverhalen.
En als het aan ‘VR-godmother’ Nonny de la Peña ligt gaat het nieuwe netwerk eindelijk de mainstream-doorbraak van virtual reality betekenen. Volgens De la Peña gaat de combinatie van 5G, goedkopere en sterkere headsets en een toenemende vraag naar immersieve verhalen ertoe leiden dat journalisten kijkers over niet al te lange tijd rechtstreeks laten rondlopen in 3D-nieuwsverslagen.
De eerste telefoons die 5G ondersteunen komen er ook dit jaar al aan. Samsung, Huawei, Oneplus, Oppo en Honor hebben allemaal aangegeven aan 5G-telefoons te werken. En ook fabrikanten als Apple en Sony blijven niet lang achter. Aan de andere kant van de industrie wordt al druk getest met 5G-netwerken. In december voerde KPN al tests uit op de Arena-boulevard en in het Johan Cruijff Stadion in Amsterdam. En in Groningen lopen binnen het project 5Groningen al sinds 2017 een aantal pilots.
Dat het nieuwe hypersnelle mobiele internet ons vak gaat veranderen staat buiten kijf. Maar hoe, dat vereist creatief denken. Iets waar ze bij The New York Times al mee bezig zijn. De krant is onlangs samen met telecomaanbieder Verizon een onderzoeksproject gestart naar de journalistieke mogelijkheden van 5G. De 5G-trein begint langzaam op stoom te komen. Ik ga alvast een kaartje reserveren.
Praat mee