word studentlid

— dinsdag 25 april 2023, 15:15 | 0 reacties, praat mee

D66-Kamerlid niet vervolgd voor kwalificatie ‘fascist’ ON!-verslaggever

D66-Kamerlid niet vervolgd voor kwalificatie ‘fascist’ ON!-verslaggever
Tjeerd de Groot (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer | Phil Nijhuis / ANP

Tweede Kamerlid voor D66 Tjeerd de Groot wordt niet vervolgd omdat hij een verslaggever van Ongehoord Nederland (ON!) op 6 december 2022 een fascist noemde. Het Openbaar Ministerie zegt dat er wel sprake was van een strafbaar feit, maar dat De Groot zijn opmerking op 8 december op Twitter introk, is voldoende om de zaak voorwaardelijk te seponeren. Laatste wijziging: 25 april 2023, 15:19

Mocht De Groot nog een keer iets vergelijkbaars doen, dan wordt hij alsnog vervolgd voor het incident met de verslaggever, stelt het OM. De opmerking was “onnodig grievend”, volgens de aanklager. Het was echter een terloopse opmerking, volgens het OM een “slip of the tongue”, wat verzachtend werkt voor De Groot.

ON! zond de beelden op 8 december uit. De Groot leidt een groep mensen rond op het moment dat een journalist van de omroep een vraag wil stellen. Hij zegt dan in het Engels dat deze journalist altijd wordt genegeerd, omdat het een fascist is, zo is te zien op de beelden. Als de journalist later verhaal gaat halen bij het Tweede Kamerlid, wordt hij genegeerd.

Op 8 december schreef De Groot eerst dat ON! racisme en nepnieuws verspreidt en dat hij zich daartegen verzet. Daarna zei hij dat hij als volksvertegenwoordiger een verslaggever niet zo had moeten aanspreken en dat hij het terugneemt.

ON! laat bij monde van de advocaat weten dat het een artikel 12-procedure aanspant tegen de beslissing van het OM. Zo’n procedure is er om ervoor te zorgen dat er toch vervolging plaats kan vinden als iemand het niet eens is met het OM. “We zijn het er niet mee eens dat het bij een waarschuwing en een proeftermijn blijft. Een parlementariër moet beter opletten. Er moet een grens gesteld worden aan uitingen tegen ON! en tegen rechts”, aldus advocaat Hakan Külcü. Het steekt de omroep ook dat De Groot zijn reactie tegen de verslaggever introk, maar dit niet voor de hele omroep deed. De advocaat laat weten het wel goed te vinden dat is vastgesteld dat er sprake was van een “strafrechtelijk laakbare uiting”.

Külcü zegt dat de zaak ook erg lijkt op die van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen, die wel een boete kreeg van 450 euro wegens belediging. Hij had in september een bewerkte afbeelding geplaatst op Twitter waarop twee ministers stonden met een nazivlag. De ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) deden aangifte daarvan.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.