— donderdag 15 september 2016, 11:44 | 0 reacties, praat mee

CvdM: flink deel lokale omroepen in financiële problemen

ANP

Het Commissariaat voor de Media constateert dat een derde van de lokale omroepen kampt met geldzorgen. Het Commissariaat evalueert elke drie jaar de financiële situatie van lokale omroepen. Het aantal probleemgevallen is wel stabiel.

Naarmate het verzorgingsgebied van de lokale omroep groter is, zijn gemiddeld genomen ook de financiële zorgen groter, aldus de meest recente evaluatie.

Voornemens van koepelorganisaties Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) om lokale omroepen minstens 50 procent zelfvoorzienend te laten zijn, worden door dalende inkomsten door twee derde van de omroepen niet gehaald.

Vrijwel alle Nederlandse gemeenten dragen bij aan de lokale omroep binnen de gemeentegrenzen. Slechts twee procent doet dat niet. Er wordt een bedrag van 1,14 euro per huishouden als richtlijn aangehouden, maar 79 procent van de gemeenten hanteert dat bedrag. De bijdrage is bovendien lager dan de 1,30 euro die voor 2015 nog werd gehanteerd.

Hoewel lokale omroepen dus voor een belangrijk deel hun voortbestaan danken aan gemeentelijke financiering, constateert het Commissariaat dat de afhankelijkheid nergens wordt vertaald in invloed op de redactionele onafhankelijkheid.

Meer in Evaulatie Bekostiging Lokale Omroepen [.pdf] van het Commissariaat voor de Media.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.