— donderdag 15 september 2016, 11:44 | 0 reacties, praat mee

CvdM: flink deel lokale omroepen in financiële problemen

ANP

Het Commissariaat voor de Media constateert dat een derde van de lokale omroepen kampt met geldzorgen. Het Commissariaat evalueert elke drie jaar de financiële situatie van lokale omroepen. Het aantal probleemgevallen is wel stabiel. Laatste wijziging: 15 september 2016, 12:00

Naarmate het verzorgingsgebied van de lokale omroep groter is, zijn gemiddeld genomen ook de financiële zorgen groter, aldus de meest recente evaluatie.

Voornemens van koepelorganisaties Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (OLON) om lokale omroepen minstens 50 procent zelfvoorzienend te laten zijn, worden door dalende inkomsten door twee derde van de omroepen niet gehaald.

Vrijwel alle Nederlandse gemeenten dragen bij aan de lokale omroep binnen de gemeentegrenzen. Slechts twee procent doet dat niet. Er wordt een bedrag van 1,14 euro per huishouden als richtlijn aangehouden, maar 79 procent van de gemeenten hanteert dat bedrag. De bijdrage is bovendien lager dan de 1,30 euro die voor 2015 nog werd gehanteerd.

Hoewel lokale omroepen dus voor een belangrijk deel hun voortbestaan danken aan gemeentelijke financiering, constateert het Commissariaat dat de afhankelijkheid nergens wordt vertaald in invloed op de redactionele onafhankelijkheid.

Meer in Evaulatie Bekostiging Lokale Omroepen [.pdf] van het Commissariaat voor de Media.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.