mgm nvj maart

BijeenkomstTraining

Cursus Film en Journalistiek - IDFA & Film en Journalistiek / Bellingcat

16 november 2018, 19:30–21:30
Verkadefabriek, Boschdijkstraat 45, 5211 VD 's-Hertogenbosch Laatste wijziging: 13 november 2018, 10:21

Wie kunnen we tegenwoordig nog geloven? In een tijd waarin overheden nepnieuws de wereld in slingeren wordt het steeds ingewikkelder om de waarheid boven tafel te krijgen. We kijken Bellingcat en hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, Lucas van Houtert, bespiegelt journalistiek en burger-onderzoekers.

Terwijl de bekende nieuwsinstituten nog altijd via hun eigen vaste bronnen de feiten checken, beginnen handige internetgebruikers te ontdekken dat ze dat ook zelf kunnen doen. Vaak slimmer en nauwkeuriger.

Bellingcat behoort tot deze groep. Een groepje stervelingen die wereldfaam verwierf door hun research naar de daders van de aanslag op de MH-17. Zij waren vele malen sneller met het aanwijzen van de schuldigen, maanden voordat de officiële autoriteiten dit konden.

Voortdurend worden er dingen vastgelegd op het internet, een bron aan informatie voor de onderzoekers van Bellingcat. Selfies met op achtergrond een passerend militair konvooi, satellietbeelden van Google Maps, forums. Op die manier kan de verplaatsing van het Russische leger tot in detail worden gereconstrueerd.

Niet langer hebben we de toestemming van een mediamagnaat nodig om onze eigen insteek op een verhaal wereldkundig te maken. Maar inmiddels zijn we ook wijzer: lang niet alle informatie op het internet is wat het lijkt te zijn... Wie vertelt het meest betrouwbare verhaal? Wanneer is iets een beschuldiging en wanneer laster? Waar ligt de grens?

Bellingcat is gekozen om als IDFA/VPRO special het land in te gaan. Dit wil zeggen dat Bellingcat tijdens IDFA in première gaat. IDFA is het International Documentary Filmfestival Amsterdam. De VPRO is, als de omroep voor documentaires, hiervan hoofdsponsor.

Klik hier voor tickets en hier voor meer informatie over het Film & Journalistiek programma.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.