word studentlid

Bijeenkomst

Publieke Intellectuelen: Anton de Kom

27 november 2018, 20:00–22:00
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Laatste wijziging: 15 november 2018, 16:24

Karin Amatmoekrim en Sylvana Simons spreken over het gedachtegoed van schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. In 1934 verscheen zijn boek Wij slaven van Suriname. Het was het eerste boek over de geschiedenis van Suriname geschreven door een Surinamer. De strijd tegen kolonialisme, slavernij en racisme was een telkens terugkerend thema in het invloedrijke en omvangrijke oeuvre van Anton de Kom.

Hoe leven zijn ideeën voort? Schrijver Karin Amatmoekrim, die speciaal voor deze avond een essay schrijft, en politicus Sylvana Simons gaan hierover in gesprek: wat betekent tegen de stroom in denken en streven naar verandering, en wat roept dat op?

Orkater/Sir Duke zal tijdens deze avond een aantal scènes uit hun voorstelling Hatta & De Kom spelen.

Anton de Kom was schrijver, activist en verzetsstrijder. Hij schreef essays, proza, poëzie en opiniestukken. Hij kwam in verzet tegen het koloniale gezag, maar werd al snel gearresteerd en het land uitgezet. In ballingschap in Nederland kwam hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet tegen de Duitse bezetters. Zijn verzetsactiviteiten werden uiteindelijk zijn dood. Hij stierf in 1945 in een concentratiekamp.

Sprekers:
Karin Amatmoekrim is schrijver van romans, korte verhalen, essays en columns. Ze is betrokken bij De Correspondent als Correspondent Verzwegen Geschiedenis en werkt aan een geschiedenis van Suriname, te verschijnen in 2023. Ze schreef o.a. de romans Het gym, De man van veel (over Anton de Kom) en Tenzij de vader. Momenteel werkt ze aan een proefschrift in de vorm van een biografie over Anil Ramdas.

Sylvana Simons is politicus, schrijver van boeken en columns, televisie- en radiopresentatrice. In de loop van haar carrière is Simons zich steeds actiever gaan mengen in het publieke debat. Via de politiek zet Simons zich in voor het dekoloniseren van onderwijs en de openbare ruimte, en wil ze afrekenen met kansenongelijkheid.

Orkater/Sir Duke
In een muzikale en ritmische theaterdocumentaire brengt Orkater/Sir Duke de vergeten verhalen van twee overzeese verzetsstrijders tot leven. Met Caribische klanken en de mysterieuze sound van Indonesië neemt Orkater/Sir Duke het publiek mee op reis naar het vooroorlogse koloniale Holland, waarin de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta strijden voor zelfstandigheid van hun land. Tijdens een verblijf in Nederland in de jaren twintig kruisen zij elkaars pad. Die ontmoeting brengt hen tot een gezamenlijk gedachtegoed dat een bron van inspiratie bleek voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hatta & De Kom is een samenwerking tussen Orkater, Theater Na de Dam en Theater Bellevue.

Klik hier voor tickets en meer informatie over dit evenement.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.