website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

De Balie Kijkt: De Getekende Hahn

Sabien Froger — Geplaatst op donderdag 1 november 2018, 10:17

Agenda zondag 11 november 2018, 19:30 - zondag 11 november 2018, 21:00, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

In de documentaire De Getekende Hahn voert politiek tekenaar Albert Hahn ons door verschillende bewogen episodes uit de sociale en politieke geschiedenis van Nederland aan het begin van de twintigste eeuw, met name die van de opkomst van de arbeidersbeweging. Op scherpe wijze becommentarieert hij het nieuws en illustreert hij thema’s als stakingsrecht, kiesrecht, oorlog en vrede. Ondanks zijn zwakke gezondheid blijft hij tekenen - regelmatig vanuit zijn ziekbed.

100 jaar na het overlijden van Albert Hahn brengt Pim Zwier, in samenwerking met het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, een fascinerend kunstenaarsportret. De documentaire is gebaseerd op archiefbeelden en teksten uit de vorige eeuw, waarbij Hahns tekeningen de ruggengraat vormen van de documentaire en Marcel Hensema de rol van Hahn vertolkt.

Anno 2018 is zijn werk nog immer actueel: het biedt een historische context in hedendaagse debatten over democratie, vrijheid van meningsuiting en de grenzen van politieke satire.

Op 11 november gaat De Getekende Hahn in première in De Balie. Vóór de vertoning van de film zal Marien van der Heijden, auteur van het boek Albert Hahn en Hoofd Collectievorming bij het IISG, een inleiding geven.

Klik hier voor tickets.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.